16.04.2024 10:58
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

До висаджування “Алеї волонтера” у “Сквері Кобзаря” запрошують тернопільських волонтерів

dereva-17Як ми вже повідомляли, незабаром осіння акція із висаджування дерев у Тернополі продовжиться – у «Сквері Кобзаря» планується висадити десять дерев виду слива Pissardi а також два клени Drummondii. Оскільки волонтерський рух є дуже важливим для розвитку нашого міста, вказаній зеленій композиції вирішили присвоїти назву «Алея волонтера». Насамперед вона присвячується волонтеру корпусу Миру США та ландшафтному архітектору Джону Звожеку, який п’ятнадцять років тому за погодженням міської архітектури вніс зміни в зовнішній вигляд скверу Кобзаря, демонтувавши занедбану пішохідну доріжку та відновивши зелений трав’яний покрив.  Наступним кроком передбачалось висадження червонолистих дерев для створення рамкового ефекту та підсилення існуючої  ландшафтної композиції. Та на той час необхідний посадковий матеріал в існуючих спеціалізованих організаціях був відсутній.

– Враховуючи значні досягнення Джона Звожека та увіковічення волонтерського руху м. Тернополя вирішено втілити в життя мрію першого волонтера та висадити десять слив пісарді в сквері Кобзаря. Наголошую, що одним із відомих волонтерів, які діяли у Тернополі, є Джон Звожек, втім у зв’язку із подіями останніх років в Україні волонтерів стало багато, і вони представляють різні галузі. Єдине, що їх пов’язує – це добрі серця та небайдужість як до нашого народу, так і до рідного міста, – каже Олег Соколовський, заступник начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР. – Ми хотіли б вшанувати таким чином кожного із них, тому запрошуємо до висаджування символічної алеї усіх волонтерів.

Відомо, що своє бажання взяти участь у акції з висаджування дерев висловила дружина вже покійного Джона Звожека – пані Алла. Про те, коли відбудеться акція із висаджування дерев у «Сквері Кобзаря» ми повідомимо додатково.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР

zvozhek2Біографічна довідка:

Джон Звожек народився 10 вересня 1929 р. у місті Лорейн, штат Огайо, США. У 9 років втратив батька, працював з 12 років, аби допомогти сім’ї. Освіта вища. За професією архітектор. Проектував церкви, вузи, кінотеатри. Служив у ВМС США на Філліпінах і в Японії. Капітан. Після служби оселився у Прінстоні, штат Нью Джерсі. Упродовж 16 років щопонеділка з 17.00 до 20.00 працював волонтером у хоспісі. У шлюбі із дружиною Барбарою прожив 40 років — до її смерті. Виховали двох доньок. Овдовівши, переїхав в Україну як волонтер Корпусу Миру. Працював так до 18 листопада 2005 р. Два роки — в управлінні екології у Тернополі. Після того — у Карітасі. 27 липня 2002 р. обвінчався з Аллою Хоперією. Дружина переїхала до Тернополя. Помер 30 серпня 2006 року.