26.04.2024 05:53
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Україна впроваджує стандарти ЄС в системі управління відходами електронного та електричного обладнання

green energy

green energy

Питання утилізації відходів електронного та електричного обладнання, зокрема відпрацьованих батарейок, потребує негайного вирішення. Адже в Україні щороку утворюється близько 10 мільйонів тон побутових відходів, в тому числі сотні тон електронних відходів, які несуть загрозу для екології та людей.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода під час відкриття проекту Twinning «Впровадження систем управління відходами електронного та електричного обладнання (WEEE) в Україні».

«За підтримки Європейського Союзу ми розпочинаємо роботу з наближення українського законодавства з питань поводження з відходами до стандартів ЄС. Зокрема йдеться про  впровадження ефективних та сталих механізмів збору та утилізації відпрацьованих батарейок та електронних відходів. Адже за офіційними даними в Україні щорічно продається 4.500 тон акумуляторів та батарейок, які в основному викидаються на полігони побутових відходів. Саме ці види відходів несуть неабияку небезпеку для навколишнього середовища та людей», — зазначив В’ячеслав Негода.

DSC_0053

За його словами, сьогодні необхідно реформувати систему поводження з побутовими відходами в Україні. Для цього потрібно актуалізувати наявне законодавство та розробити і прийняти цілу низку нових законодавчих та нормативно-правових актів.

«Невід’ємною частиною побутових відходів є відпрацьовані батарейки та прилади електронного та електричного обладнання. Тому є нагальна потреба на законодавчому рівні вирішити питання створення системи поводження з ними», — вважає Перший заступник Міністра.

«Приєднання до цього проекту допоможе нашій державі якнайшвидше привести законодавство у сфері поводження з побутовими відходами, в тому числі і небезпечними, у відповідність до норм і стандартів Європейського Союзу», — додав В’ячеслав Негода.

Він також наголосив на тому, що в Україні гостро стоїть питання демонополізації ринку послуг з перероблення та захоронення побутових відходів.

«Його вирішення  відображене у законопроекті «Про житлово-комунальні послуги», який прийнятий в першому читанні і готується до другого читання у профільному комітеті ВРУ. Також потребує вирішення питання налагодження ефективної системи збору використаної тари та упаковки, що є у складі побутових відходів», — зауважив В’ячеслав Негода.

Урядовець також нагадав, що дотримання європейського принципу «розширеної відповідальності виробника», співпраця виробників товарів в упаковці з органами місцевого самоврядування відображено у законопроекті «Про упаковку та відходами упаковки». Цей законопроект, розроблений Мінрегіоном за участі представників органів місцевого самоврядування, соціальних партнерів та представників бізнесу у сфері виробництва тари і упаковки, вже зареєстрований у Верховній Раді України.

DSC_0066

Довідка

Метою проекту «Впровадження системи управління відходами електронного та електричного обладнання» є мінімізація негативного впливу побутових небезпечних відходів для збереження якості ґрунту, води та атмосфери на засадах, передбачених Директивою ЄС щодо відходів. Міністерство визначено бенефіціаром цього проекту.

Проект Твіннінг буде впроваджуватися Агентством з питань охорони навколишнього середовища Австрії, Міжнародним офісом Води — Франція, та Міжнародним та південноамериканським фондом  з питань управління і державної політики — Іспанія.

Наразі заінтересованими сторонами підписано Контракт по Проекту Twinning. Передбачається, що він триватиме 21 місяць. Його загальна вартість, що фінансується Європейським Союзом, становить 1.200.000 EUR.

З метою впровадження Проекту Twinning в Мінрегіоні утворено Робочу групу, склад якої затверджено наказом від 22.05.2015 № 111.