26.04.2024 19:27
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Галина Голоюха відповіла на запитання тернополян

goloyuha_galynaНещодавно на регіональному телеканалі ТВ-4 відбулися зйомки телепрограми «Межа правди», під час якої йшлося про актуальні комунальні тарифи. Участь у програмі взяла заступник директора ДП «Газостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» Галина Голоюха. Чимало глядачів впродовж прямого ефіру звернулися до фахівця із питаннями щодо споживання та оплати  природного газу. Зокрема, йшлося про субсидії на  газ, про готовність підприємства до початку опалювального сезону, про боржників та про нові норми споживання природного газу для споживачів, домогосподарства яких не обладнані приладами обліку.

– В Тернопільській області найнижча середня зарплата по всій Україні, тому тут найбільше звертаються по субсидію, зокрема, на спожитий природний газ. Ми радимо всім не зволікати, а використовувати можливість отримати субсидію від держави. Адже з початком опалювального сезону рахунки стануть більшими, – наголосила Галина Голоюха під час ефіру.

На запитання ведучої щодо наявності чималої заборгованості від населення газопостачаючим компаніям, і про те, як це може вплинути на роботу підприємства, фахівець зауважила, що НАК «Нафтогаз» є гарантованим постачальником для підприємств, на які покладені спеціальні обов’язки – в тому числі і ДП «Газостач» ПАТ «Тернопільміськгаз»  та ряду інших підприємств, що забезпечують постачання природного газу для населення. Відтак хвилюватися тернополянам не варто – Україна буде з газом. Однак все ж оплачувати за спожиті послуги необхідно, при цьому – у визначені терміни, які передбачені Новим газорозподільчим кодексом – до 10 числа місяця, наступного за розрахунковим.

-Пені ми не нараховуємо, але рекомендуємо усім вчасно подавати показники за спожитий газ (1-5 числа місяця) та здійснювати оплату (до 10 числа). Для тих, хто з певних ричин ще не скористався можливістю оформлення субсидії, радимо зробити це, щоб не накопичувати боргів, – каже Галина Голоюха.

Присутній під час прямого ефіру  начальник управління соціальної політики Тернопільської міськради Володимир Сулима, нагадав, що споживачі мусять оплачувати обов’язкову частку плати, навіть тоді, коли споживач отримує субсидії.  Він нагадав, що з 1 жовтня субсидії перерахують на новий опалювальний період, і насамперед  це стосується газу. Ті, хто отримував субсидії минулого року, у випадку, якщо не відбулося змін, отримуватиме їх і надалі автоматично. Тих, хто не отримує, фахівець також закликав подавати заяву та декларацію про доходи до  управління соціальної політики Тернопільської міськради.

Галина Голоюха нагадала, що згідно з постановою уряду «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» № 409 від 6.08.2014 року, споживачі можуть використовувати для опалення квартири або будинку при відсутності приладів обліку  5,5 куб. м газу на 1 кв. м опалювальної площі. Для прикладу, при наявності газової плити (без квартирного лічильника) передбачено використання 4,4 куб. м на людину в місяць. Проте у випадку наявності плити та при відсутності гарячого водопостачання соціальна норма становитиме 7,1 куб. м. У випадку , якщо споживач має  газову колонку та газовий водонагрівач соціальна норма збільшиться до 14 куб. м на людину в місяць. Також фахівець нагадала, що уряд  встановив єдину ціну на газ для населення – 6,9 гривень, тим самим відмінивши так звану “соціальну норму” в обсязі 1 200 куб. м на опалювальний сезон за ціною 3 600 гривень за тис. куб. м, яка діяла в опалювальний сезон 2015/2016 років.

-Ми, надавачі послуг, щиро дякуємо нашим споживачам за своєчасну оплату спожитих послуг і наполегливо рекомендуємо не зволікати із оформленням субсидій, які допоможуть заощадити на оплаті комунальних послуг у цей непростий період, – підсумувала Галина Голоюха.

Повну версію програми «Межа правди» дивіться на відео.

Зазначимо, що пільги споживачам не надаватимуться, якщо домогосподарство вже отримує субсидію.

Адміністрація ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз»