28.03.2024 18:37
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Тернополяни, які мають пільги, субсидій не отримуватимуть

gazЗобов’язання з відшкодування частини вартості спожитого газу бере на себе держава шляхом надавання споживачам субсидій та пільг. Однак споживачі мають пам’ятати: пільги не надаватимуться, якщо домогосподарство вже отримує субсидію.

Про те, хто і як може отримати субсидії на природний газ ми вже повідомляли (детальніше про це наші читачі можуть дізнатися із публікації «Актуально: зміни у наданні субсидій на природній газ»). Пільга по оплаті послуг з газопостачання – це право на зменшення розміру плати, гарантоване окремим категоріям громадян чинним законодавством. При цьому зобов’язання щодо відшкодування частини вартості спожитого газу бере на себе держава – відшкодування частини вартості газу проводиться з державного бюджету України. Як оформити пільгу? Відповідно до Правил надання населенню послуг з газопостачання реалізація права на пільгову оплату за газ здійснюється шляхом подачі письмової заяви та документів, що підтверджують право на пільги. Пільги на оплату за природний газ нараховуються з дня подачі споживачем заяви та підтверджуючих документів.

– З 1 травня 2016 року отримувачам субсидії за їх вибором надаються або пільги, або субсидії. Якщо раніше ви отримували пільгу і субсидію одночасно, то тепер автоматично припиняється надання пільг, а залишається субсидія. У той же час, якщо ви віддаєте перевагу пільгам, то необхідно написати відповідну заяву про припинення надання субсидії. Списки осіб, які отримують субсидію і мали право на пільги, передаються організаціям, що надають послуги, щоб вони не нараховували пільги з травня 2016 року, а також вноситься відповідна інформацію в Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги. Але, якщо розмір субсидії становить 0,0 грн., такі особи не включаються до зазначених списків та відповідно користуються пільгами, – розповідає заступник директора ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» Галина Голоюха.

Фахівець розповіла, що якщо пільговик використовує природний газ для індивідуального опалення та приготування їжі та (чи) підігріву води – в опалювальний період відповідні норми споживання при визначенні пільгової норми підсумовуються. Так само і у випадку призначення домогосподарству субсидії.

Якщо фактичне споживання природного газу менше за пільгову норму – пільгу нараховують на фактично спожитий обсяг. Спожите понаднормово пільговик оплачує самостійно відповідно до діючих цін (тобто за 100% вартості).

З метою уникнення розбіжностей в частині розрахунків за спожитий природний газ, пільговикам і субсидіантам необхідно щомісяця вчасно передавати показази лічильника та оплачувати газ за рахунком постачальника.

Право житлову субсидію та пільги на оплату житлово-комунальних послуг (включно із газопостачанням) для громадян встановлюється законами України. Це зокрема Закон України «Про житлово-комунальні послуги» та низка законів, якими встановлюються пільги для окремих категорій громадян.

Порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї затверджено Постановою КМУ від 04.06.2015 р. №389.

Які документи необхідні для підтвердження пільги?

Для первинного оформлення пільги після її отримання, для підтвердження вже наявної пільги, для переадресації пільги в зв’язку покупкою іншої квартири необхідно надати:

1.Довідку житлових органів по Ф.№1 (оригінал).

  1. Оригінали і копії документів пільговика: паспорта, посвідчення, ідентифікаційного коду.

Після звірки оригінали документів (окрім довідки) повертаються абонентові.

В разі переадресації пільги необхідно додатково надати копію документа на право володіння житлом (приватизація, договір купівлі-продажу, договір дарування і ін.) і технічного паспорта будинку .

Адміністрація ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз»