20.04.2024 06:24
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Із 5 лютого діють нові тарифи на послуги водоканалу

Із 5 лютого вартість послуг для споживачів “Тернопільводоканалу” за централізоване водопостачання становить 12,89 грн  (з ПДВ), централізоване водовідведення – 14, 45 грн (з ПДВ), разом – 27, 34 грн (з ПДВ). До цього дня споживачі сплачували 20 грн.

Нові тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення, які Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила 4 лютого, запроваджено в 45-ти містах України. Окрім обласних центрів, послуги водоканалів подорожчали в містах, де нараховується понад 100 тисяч споживачів.

У нових тарифах закладено фактичні витрати підприємства для провадження незбиткової діяльності. Зокрема, включено актуальну вартість електроенергії, витрати на оплату податків і зборів, згідно з податковим кодексом, витрати на оплату праці, згідно з прожитковим мінімумом і мінімальною заробітною платою.

Упродовж останніх років п’яти у “Тернопільводоканалі” відчувається гострий дефіцит кваліфікованих зварників, слюсарів, електриків, екскаваторників. Молоді люди вкрай рідко приходять на підприємство, воліючи заробляти в приватних компаніях чи за кордоном, де заробітна плата в кілька разів вища.  Якщо не підвищувати працівникам заробітну плату, ситуація взагалі може стати кризовою.

Торік НКРЕКП тарифи підвищувала поетапно, коригували тричі за рік. Це ускладнювало роботу КП, особливо коли суттєво подорожчала електроенергія через нові правила на ринку, й викликало негативну реакцію у споживачів, яким здавалося, що вода дорожчає безперестанку.

Якщо в 2020-му не буде радикальних змін у податковому законодавстві чи на тому ж ринку електроенергії — тарифи на водопостачання та водовідведення мали б залишитися такими до кінця 2020 року.

Окрім забезпечення поточної діяльності підприємства, нові тарифи дозволять “Тернопільводоканалу” використати кошти на реалізацію інвестиційних проектів, зокрема — й спільних зі Світовим банком. Саме в 2020-му році активно будуватиметься станція знезалізнення води, реконструюватимуться Верхньо-Івачівський водозабір, каналізаційні насосні станції та каналізаційні очисні споруди, триватиме оптимізація й заміна мереж водопостачання й водовідведення. Усі ці роботи, власне, й спрямовані на те, щоб покращити якість води для споживачів, мінімізувати аварійність на водопроводах тощо.

www.vodokanal.te.ua