26.04.2024 14:28
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Із головами тернопільських ОСББ обговорили ключові питання підготовки до зимового періоду

narada-8Тринадцятого вересня у Ресурсному центрі підтримки ОСББ з питань чистої енергії за адресою вул. Коперника, 1 відбулася зустріч представників ОСББ з Анною Муцою, начальником відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР У рамках зустрічі обговорювалися питання, що стосуються  підготовки будинків до осінньо – зимового періоду  та підготовки до опалювального сезону. Особливо актуальною ця тема є для новостворених ОСББ, адже багатьом із них доведеться вперше самостійно здійснювати запуск систем опалення. Хоча тема зустрічі надзвичайно важлива, та із понад чотирьох сотень ОСББ, що були створені у Тернополі впродовж останніх років, на нараду завітало менше чотирьох десятків зацікавлених співвласників. Окрім вищенаведених тем йшлося й про інші проблемні питання, які хвилювали представників ОСББ.  Анна Муца фахово та аргументовано відповіла на всі питання присутніх, спростувала деякі “міфи” та наголосила, що ОСББ, як і обслуговуючі підприємства, насамперед мають дбати про утримання житлового фонду у належному санітарно-технічному стані. Фахівець зауважила, що наближається зимовий період, відтак ОСББ мають подбати про аварійне обслуговування, особливо – мереж гарячого водопостачання. Щоб вчасно здійснювати прибирання снігу, ОСББ мають укласти угоди із підприємствами, які можуть надавати техніку для виконання цих робіт.  Хто і на яких умовах буде здійснювати прибирання заїздів – вирішують мешканці, але заїзди мають бути очищеними, щоб безперешкодно до багатоповерхівки могли дістатися швидкі та пожежні машини.

-У Тернополі є ряд приватних підприємств, які надають послугу із обслуговування житлового фонду та прибудинкових територій. З ким із них заключати угоди і чи заключати взагалі – справа ваша. Якщо маєте альтернативне бачення чи інші варіанти здійснення аварійного обслуговування та прибирання у зимовий період – це ваша господарка, рішення приймають мешканці. Нас, як міську раду, цікавить лише заїзд спецтехніки до вашого двору та будинку і забезпечення тепла в оселях жителів ОСББ. На голів ОСББ покладена велика відповідальність – вони мають забезпечити тепло в будинку. Законом передбачено, що ставши головами ОСББ, ви взяли на себе технічне обслуговування будинку. При цьому  немає значення, хто ви за фахом- інженер чи педагог – співвласники відповідальні за санітарно-технічний стан будівлі. Якщо ви не можете цього зробити – варто укладати угоду  з спеціалізованими підприємствами, – зазначила Анна Муца.

Йшлося під час зустрічі і про виконання капітальних та поточних ремонтів дворів, про спірні моменти, що виникають при облаштуванні контейнерних майданчиків чи прибиранні спільних заїздів. Також фахівець повідомила, які документи мають подати голови ОСББ в управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР у рамках підготовки до зими. Не оминули під час зустрічі питання коштів та фінансових взаємин ПП та ОСББ. Анна Муца наголосила, що від’єднавшись від приватних підприємств, ОСББ стають своєрідними «міні-ЖЕКами» і самостійно мають обслуговувати свій двір. Фахівець зазначила, що головам ОСББ не варто чекати, що колишнє обслуговуюче підприємство автоматично запропонує новостовореному ОСББ свої послуги, адже приймають рішення, з  ким продовжувати працювати, і обирають виконавців робіт з обслуговування будинку самі мешканці.

До слова, зустрічі голів ОСББ та фахівців управління житлово-комунального господартсва, благоустрою та екології проходять регулярно.

У ресурсному центрі обговорили зміни правил благоустрою м. Тернопіль

Головам ОСББ розповіли про програму енергоефективності

Фахівці управління житлово-комунального господарства відповіли на запитання голів ОСББ м. Тернопіль

Тернопільська міська рада допоможе вирішити проблемні питання ОСББ

Міський голова вдруге зустрівся із представниками ОСББ у новоствореному Ресурсному центрі

У Тернополі представили програму кредитування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР