28.03.2024 21:17
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Як утеплити багатоповерхівку. Підтримка держави та досвід ОСББ.

energoДержавна програма, за якою ОСББ та ЖБК можуть отримати відшкодування від 40% суми кредиту на енергоефективні матеріали та обладнання, стає все популярнішою. Сьогодні 160 ОСББ взяли “теплі” кредити та впровадили енергоефективні заходи у багатоповерхівках.

“Такі “теплі” проекти реалізуються в кожному регіоні країни. ОСББ обирають різні напрямки – це теплоізоляція горищ, фасадів, заміна вікон у місцях загального користування, встановлення індивідуальних теплових пунктів,  модернізація систем освітлення. Проте, найефективніший захід – це комплексна термомодернізація будинку”, – повідомив голова Держенергоефективності Сергій Савчук та додав, що найбільший кредит на суму майже 2 млн. грн. на проведення комплексної термомодернізації багатоповерхівки оформило Луцьке ОСББ “Явір 2011”.

Ще один успішний приклад участі у державній програмі – отримання ЖБК “45” у Тернопільській області “теплого” кредиту на суму майже 400 тисяч грн., за яким державою компенсовано 155 тисяч грн. Схожі проекти успішно реалізовані в Сумській та Рівненській областях.

За оцінками експертів, першим та необхідним заходом для ОСББ є встановлення індивідуального теплового пункту, термін окупності якого складає 1-2 опалювальні сезони. Так, ОСББ “Барви”, що у Волинській області, скористалося державною підтримкою та встановило ІТП і прилади обліку у будинку. З майже 260 тисяч грн. кредиту 104 тисячі грн. повернула держава.

Два ОСББ у Сумській та Полтавській області придбали прилади обліку у кредит. Суми таких кредитів складають до 27 тисяч грн.

“Серед ОСББ особливим попитом користуються кредити на заміну вікон з енергозберігаючим склом, які також є енергоефективним заходом. Цікаво, що кредити беруть як на 10 тисяч грн., так і на 250 тисяч грн. Термін виплати позики теж різний – від 3 до 10 років. Але в будь-якому разі позичальники отримують відшкодування від 40% суми кредиту відповідно до програми”, – зауважив голова.

“Такі приклади реалізації енергоефективних проектів та попит на “теплі” кредити – свідчення дієвості запропонованого Урядом механізму державної підтримки”, – підсумував Сергій Савчук та додав, що лише за останній місяць учасниками державної програми стали 58 ОСББ.

Довідка

Презентація “Заходи з енергоефективності, впроваджені ОСББ/ЖБК в рамках державної програми підтримки”;

Перелік енергоефективного обладнання/матеріалів, на придбання якого здійснюється відшкодування частини суми кредиту.

 

Прес-служба Держенергоефективності