26.04.2024 19:28
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Що мають знати тернополяни про субсидії на природний газ у 2017 році?

З 1 травня 2017 року, на підставі внесених 26 квітня 2017 року Урядом змін у Постанову № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», в Україні почала діяти оновлена програма житлових субсидій.

На основі змін у травні органи соціального захисту населення проведуть перепризначення субсидій на наступний рік та розрахують її розміри на літній період, а з жовтня – на новий опалювальний сезон.

Як повідомляють на офіційному сайті Мінстерства соціальної політики України, повторно подавати документи на оформлення допомоги необхідно буде лише тим, хто орендує житло та у кого відбулися зміни у складі сім’ї. Для решти субсидіантів перерахунок проведуть автоматично, без повторного звернення.

 Комунальні борги не позбавлять права на субсидії тих, хто звернеться за ними вперше

Заборгованість з комунальних послуг при первинному зверненні за субсидією НЕ впливає на оформлення субсидії. Однак держава, надаючи субсидію, дає можливість сім’ї протягом року вирішити питання з накопиченою в минулому заборгованістю за комунальні послуги.

Тому, якщо родина за рік не сплатила заборгованості, вона має можливість оформити договір реструктуризації боргу з постачальником послуги для автоматичного продовження субсидії на наступний рік (2017-2018 рр.). Інформація про заборгованість того чи іншого споживача надходитиме управлінням соціального захисту від надавачів комунальних послуг. Нових субсидіантів це не торкнеться.

Нагадаємо, з 1 травня 2017 року в Україні діє оновлена програма житлових субсидій. На основі змін у травні органи соціального захисту населення проведуть перепризначення субсидій на наступний рік та розрахують її розміри на літній період, а з жовтня – на новий опалювальний сезон.

За наявності двомісячної заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг у субсидіантів, яка накопичилися в минулому – до оформлення допомоги, субсидію на наступний період 2017-2018 рр. призначатимуть за умови її погашення або оформлення договору реструктуризації боргу. У такому випадку субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому — з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору.

 

Виплата частини зекономлених субсидій у вигляді «живих» грошей відбуватиметься на підставі заяви громадянина

Рішення Уряду від 26.04.2017р. про внесення змін до деяких Постанов КМУ, в тому числі №848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних  послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», передбачає чіткий алгоритм монетизації частини зекономлених житлових субсидій.

Про це, зокрема, йдеться у підписаній Прем’єр-міністром України В.Гройсманом Постанові Кабінету міністрів України № 300.

Відповідно до документу, Урядовий проект монетизації частини зекономлених субсидій передбачає грошову виплату енергоощадним родинам – еквівалент вартості зекономлених 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубів газу.

До 1 липня 2017 року підприємства-виробники чи підприємства-виконавці послуг з газо-, та електропостачання в паперовому та електронному вигляді повинні надати структурному підрозділу з питань соціального захисту населення списки енергоощадних субсидіантів із зазначенням суми невикористаної державної допомоги.

Субсидіантам, які вели енергоефективне домогосподарство, для отримання коштів необхідно буде з 1 липня до 1 вересня подати заяву у місцеве управління соціального захисту населення, на підставі якої здійснюватиметься виплата грошової винагороди за енергоефективність.

Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відслідковувати у своїй платіжці або шляхом звернення до постачальника газу чи електроенергії, якщо вони використовуються для опалення.

Відкриття рахунку в банку, як і вибір самої уповноваженої банківської установи, через які проводяться виплати соціальних допомог та пенсій, або у відділеннях Укрпошти має здійснюватися субсидіантом самостійно. На момент подачі заяви рахунок в банку повинен бути уже відкритим.

УВАГА!!! Згідно зі статтею 165.1.1 Податкового кодексу України, субсидія, незалежно від вигляду в якому вона виплачується, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Тому монетизація частини зекономлених субсидій жодним чином НЕ впливає на процес декларування, а отримана від держави сума  НЕ повинна зазначатися у Декларації про доходи громадян.

Органи соціального захисту населення проводять перепризначення субсидій

Як повідомив директор департаменту соціального захисту облдержадміністрації Вадим Боярський,  невикористані суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо-  та електропостачання для індивідуального опалення в обсягах, що не перевищують вартості 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт•г електричної енергії, відтепер не залишатимуться на рахунках отримувачів в організаціях, а перераховуватимуться на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплачуватимуться через поштові відділення.
«Списки осіб, у яких зазначаються відповідні суми невикористаної субсидії, подаються до 1 червня управлінню соціального захисту населення підприємствами – надавачами послуг. Громадяни, які зекономили субсидію, мають подати до 1 вересня заяви, в якій вказується спосіб виплати (банк або пошта) та необхідні реквізити, зокрема, особовий рахунок одержувача в банківській установі зекономленої субсидії», – зазначив Вадим Боярський.
Він наголосив, що органи соціального захисту населення проведуть перепризначення субсидій на наступний період з 01.05.2017 по 30.04.2018 та розрахують її розміри на літній період, а з жовтня – на новий опалювальний сезон, без звернень громадян.

Українцям скоротили соцнорми споживання тепло-, електро – та газової енергії

Якщо ще минулої зими субсидія покривала 377 кубів на опалення будинку площею 60 м2, вже в наступному опалювальному сезоні знижку будуть нараховувати тільки на 343 куби. Якщо сім’я буде споживати і далі 377 кубів, за 34 куби вже доведеться платити (за чинним тарифом, це 237 гривень).
Збільшується соціальна норма для непрацездатних

Для пенсіонерів, інвалідів, інших людей, які не працюють з об’єктивних причин, уряд збільшує соціальну норму, за якою надається житлова субсидія.

Якщо в помешканні проживає одна-дві непрацездатні людини, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір допомоги, збільшується з 49 кв. м. до 75 кв. м.

Нововведення на користь тих, хто проживає у садовому будинку

Багато людей не зареєстровані, але проживають у садових будинках чи дачних кооперативах і сплачують комунальні послуги. Раніше такі люди не могли претендувати на субсидію, позаяк не мали там офіційної реєстрації.

З травня 2017-го за рішенням Комісії з питань соціального захисту населення, які діють при управліннях соцзахисту, такі сім’ї зможуть оформлювати субсидію, яка фінансуватиметься за рахунок місцевих бюджетів.

Зміни в опалювальний період

Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня і перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону, то у 2017-2018рр. для користувачів централізованого опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади, а для тих, у кого індивідуальне опалення, субсидія нараховується з 15 жовтня до 15 квітня.

Кому повторно необхідно подавати документи на оформлення субсидії

Заяву і Декларацію про доходи заново треба подавати сім’ям, які:
– орендують помешкання;
– мають зміни у складі сім’ї: хтось прописався чи виписався;
– хочуть отримати субсидію на тверде паливо.

Про що потрібно повідомляти фахівців соцзахисту

Протягом місяця отримувачі субсидії повинні повідомити органи соціального захисту населення про наступні зміни:
– складу зареєстрованих у житлі: хтось виписався чи прописався;
– соціального статусу членів сім’ї: хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером;
– про здійснення одноразової покупки, яка перевищує 50 тисяч гривень;
– набору комунальних послуг: відмовилися від централізованого палення і перейшли на індивідуальне чи навпаки.

Доходи за місяць, а не за рік

Тепер субсидії будуть надавати з урахуванням середньомісячного доходу осіб за чотири квартали, а не за календарний рік.

При цьому субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива буде призначатися, виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік

Нагадаємо, станом на 1 квітня 2017 року субсидії на житлово-комунальні послуги отримує 227641 домогосподарства області. Найбільше одержувачів субсидій зафіксовано у місті Тернополі (48931), а також у Тернопільському районі  (14119).

 Адміністрація ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз»

За матеріалами сайтів teplo.gov.ua та  www.msp.gov.ua