29.03.2024 17:17
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Щоб не марнувати час у чергах, скористайтеся інтернетом

 

oplata (2)Нещодавно у Ресурсному центрі підтримки ОСББ з питань чистої енергії у місті Тернополі за адресою вул. Коперника, 1 з ініціативи управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР відбувся тренінг для журналістів щодо здійснення онлайн оплати за комунальні послуги та подачі показів лічильників за допомогою сучасних технологій. На жаль, попри те, що тема надзвичайно актуальна, захід відвідало дуже мало людей. Для присутніх із своїми презентаціями виступили фахівці, які реалізовують можливість суттєво спростити процедуру як подачі показів лічильників, так і оплати за спожиті комунальні послуги. Участь у заході взяли заступник міського голови з питань інфраструктури Владислав Стемковський, голова наглядової ради ПАТ «Тернопільміськгаз» Віталій Бобрівець, керівник регіонального прес-офісу «Приват Банку» Олександр Жильцов, директор ПП «Укрспецінформ» Михайло Шидлівський та інженер-програміст ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз»  Олександр Калита.

 Під час свого вступного слова Владислав Стемковський зазначив, що у сучасному світі цілком вистачає  комунікацій, щоб зберегти свій час та нерви принаймні у такій справі, як оплата комунальних послуг. Заступник міського голови зізнався, що вже тривалий час користується інтернет-банкінгом, тому ажіотаж у чергах під установами йому не зрозумілий. «Хіба може тому черги збираються, що в інтернеті чи в терміналі самообслуговування немає кнопочки «посваритися», – пожартував він.

Через інтернет подає показники та оплачує за комунальні послуги і директор  ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» Віталій Бобрівець. Він розповів, що цей спосіб використовує впродовж кількох років, то ж вже встиг оцінити його переваги.

  • Я давно користуюся інтернетом для здійснення оплати, і це займає лічені хвилини, зробити це можна в будь-який зручний час, з комп’ютера, чи навіть з телефона. Я не пропагую  чогось неймовірного та надсучасного, однак, на мою думку, така функція, як оплата через інтернет та онлайн подача показів лічильників,  доступна усім, навіть тим, хто з інтернетом на «ви».

Віталій Бобрівець зазначив, що тернополяни можуть подавати показники і за допомогою телефонів служби чи, навіть, як люблять старші люди, в скриньку біля підприємства, але це все – засоби минулого століття, адже є сервіси сучасніші та доступніші.

  • oplata (1)Ми зараз живемо в світі, сповненому ІТ-технологій, то чому б нам ними не скористатися щоб зробити наше життя комфортнішим? – зазначає директор ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз». – Навіть малі діти мають смартфони та планшети і абсолютно спокійно завантажують ігри, музику та інше, то чому б ці гаджети хоча б іноді не використати для корисних цілей? Прийшовши в гості до бабусі, будь-який підліток може приділити буквально хвилину, щоб внести показник лічильника за допомогою інтернету, а це вбереже літню людину від витрачання часу у черзі.

За словами пана Віталія, у їхнього підприємства є понад 118 000 абонентів, з яких близько 40 000 вже користуються послугами он-лайн ресурсів, а саме здійснюють оплату та подають показники лічильників через інтернет. Тому, коли дехто  переконує, що сервіси не працюють чи не приймають показників, це свідчення того, що споживач просто не до кінця розібрався, як правильно це робити, адже десятки тисяч тернопільських споживачів із задоволенням користуються  зручними технологіями.

 oplata (3)1У Тернополі – понад триста терміналів «Приват Банку», за допомогою яких можна подати показники та оплатити за комунальні послуги

Як розповів Олександр Жильцов, «ПриватБанк» постійно розширює можливості оплати комунальних платежів для жителів Тернопілля. Здійснити оплату усіх комунальних платежів, ввівши один з параметрів пошуку – рахунок клієнта в ІРЦ, адресу чи особовий рахунок організації в користь якої здійснюватиметься та подати покази лічильників при здійсненні оплати можна кількома способами.

  • terminalТермінал самообслуговування– автоматизована система розрахунків, яка не вимагає присутності спеціаліста для проведення платежів. Оплата можлива як за допомогою картки, так і готівкою, – розповідає фахівець. – Їх у Тернополі є більше трьох сотень. У кожній банківській установі є консультанти, які з задоволенням все розкажуть та покажуть. Крім того, що важливо, комісія у терміналах самообслуговування нижча, ніж у касах, а з пенсіонерів взагалі за цю послугу не знімається комісія, – розповідає пан Олександр.

Іншими сервісами, які доступні у Тернополі, є такі:
pryvat_24Сервіс Приват24 – Інтернет-банк, в якому клієнти мають змогу самостійно оплатити комунальну послугу та інші платеж просто вказавши свою адресу та необхідні реквізити.

Регулярний платіж – клієнт вказує реквізити одержувача платежу, суму та періодичність списання коштів, після чого банк у визначений час регулярно перераховуватиме гроші з картки клієнта на рахунок підприємства – постачальника комунальних послуг. Регулярні платежі можна встановити як фіксовані, так і за сумою надісланого рахунку. У першому випадку – це регулярний платіж з фіксованою сумою і вона не змінюється протягом усього часу, на який оформлена послуга. Другий варіант – це регулярний платіж за надісланими рахунками, який  ідеально підходить для оплати комунальних послуг  з нефіксованими сумами платежів. У цьому випадку з рахунку клієнта списується конкретна сума, яку вказав банку постачальник послуг.terminal1

Мобільний додаток Приват24  – аналог Інтернет-банку Приват24 для мобільних пристроїв. Усі фінансові операції, в тому числі і комунальні платежі, будуть доступні з мобільного телефону – комфортно та в будь-який час, без вихідних і перерв.
– Окремо варто відмітити, що сервіси дають можливість внести покази лічильника для подальшого розрахунку заборгованності. Отож, можливостей для оплати комунальних послуг в ПриватБанку є дійсно багато і клієнт сам може обрати той варіант, який для нього найбільш вигідний. Зробіть і ви свій оптимальний вибір, – каже Олександр Жильцов.

 epsПодати показники можна і не здійснюючи оплати за комунальні послуги

Хоча більшість сучасних сервісів орієнтована на те, щоб споживач подавав показники за спожиті комунальні послуги при оплаті за попередній місяць, та є сайт, на якому можна подавати показники, і при цьому бачити стан нарахувань, пільг та субсидій у конкретного абонента. Мова йде про сайт www.eps.te.ua . Про даний ресурс розповів Михайло Шидлівський, директор ПП «Укрспецінформ»

  • У зв’язку з постійним підвищенням цін на газ та електрику споживачі все більше часу приділяють перевірці переданих показів домашніх засобів обліку (лічильників) з простими запитаннями: «А чи вірно в відповідній службі його записали і скільки нарахували до оплати за надану послугу?». Звертатися у відповідні служби щоразу, щоб дізнатись відповідь,eps1незручно, це вимагає затрат часу та нервів, – розповідає директор ПП “Укрспецінформ” Михайло Шидлівський. –  Для вирішення цієї проблеми нами було присвоєно кожному помешканню індивідуальний код, по якому власник квартири може зайти в свою електронну квитанцію на сайті eps.te.ua і побачити усі нарахування та враховані службами покази лічильників. Також по цьому ж посиланню вкінці місяця можна передати свої покази по усіх службах відразу. При цьому не потрібно дзвонити в їхні абонентні відділи – покази, по яких проведуть нарахування, будуть доставлені до служб електронною поштою. Дехто уже давно користується цим сервісом, оскільки посилання друкується на банківській квитанції про оплату. Але в багатьох користувачів виникали проблеми, пов’язані з тим, що друк у банках та на поштових відділеннях проходить на матричних принтерах і символи в посиланні важко розібрати. За сприяння міського голови Сергія Надала було прийняте рішення залучити до вдосконалення процесу отримання тернополянами спеціальних кодів інші служби. Відтепер отримати своє власне посилання можна в центрі надання адміністративних послуг (Центр надання адміністративних послуг), який знаходиться у Тернополі на вулиці  Князя Острозького, 6 (за наявності паспорта з пропискою), в підприємстві котре здійснює обслуговування будинку та прибудинкової території, у відділі надання населенню субсидій. Мешканцям, котрі подали заяви на їх оформлення, легше буде проконтролювати, чи врахована у відповідних службах надана їм субсидія . Для ОСББ ще простіше – голова об’єднання може звернутися до нас та отримати на весь свій будинок поквартирно коди доступу для їх подальшої роздачі власникам житла. Ця послуга дозволить мешканцям контролювати нарахування , котрі проводять служби та у разі неточностей скоріше повідомити їх про це і провести перерахунки згідно реально поданих ними даних. Додатково на цій сторінці є ще і можливість провести оплату послуг через мережу Інтернет за наявності платіжної картки VISA чи MasterCard. Для цього потрібно просто натиснути кнопку «Оплатити» і Вас переведуть на сторінку процесингового центру де і можна провести оплату. Плюсом оплати через мережу Інтернет є те, що тут не знімається жодної додаткової комісії за платежі.

oplМихайло Шидлівський нагадав також про те, що оплатити за усі послуги з допомогою інтернету можуть мешканці Тернопільської області. При здійсненні оплати за допомогою  www.oplata.te.ua мешканці Тернопільщини можуть подати і показники за спожиті послуги. До слова, здійснити оплату можна лише ввівши адресу абонента.

 – Для того, щоб скористатися послугою, потрібно просто ввести потрібну адресу у спеціальну форму на сайті www.oplata.te.ua. Якщо будинок приватний, то у графі “Номер квартири” потрібно ввести число “1”. Можливість пошуку абонента за адресою доступна для жителів Тернополя та Тернопільської області, – розповідає Михайло Шидлівський, директор ПП «Укрспецінформ».- Якщо ви втомилися кожен місяць ходити в банк і стояти в довгих чергах, щоб оплатити «комуналку» – цей ресурс саме для вас.

В єдину квитанцію www.oplata.te.ua  включені усі комунальні служби  та підприємства, що обслуговують житловий фонд, каже Михайло Шидлівський.  Система охоплює усі платежі – електропостачання, газ, вода, тепло, квартплата, вивіз твердих побутових відходів, домофон тощо. Даний ресурс обслуговується «Приватбанком».oplata

– При оплаті комунальних послуг за допомогою сервісу не знімаються жодні додаткові комісії за винятком здійснення оплати за газопостачання. Комісія на цю послугу передбачена у всіх банківських установах Тернополя та Тернопільської області і становить не менше трьох гривень. Комісія при оплаті за спожитий природний газ з допомогою сервісу www.oplata.te.ua становить дві гривні, а не три, як у банківських установах чи у поштових відділеннях. При користуванні сервісом передбачена можливість подачі показників, також можна оплачувати, але показників не подавати, – зазначає розробник. – Що важливо, кожен платник, який скористався вказаним сервісом, може оплатити комунальні послуги в будь-який час дня чи ночі.

 

Для подачі показників за газ зареєструйтеся в «Особистому кабінеті»

Оскільки під установою ПАТ «Тернопільміськгаз» останніми місяцями скупчуютьсясотні людей, для того, аби подати показники чи оплатити за спожитий природній газ, на зустріч був запрошений  інженер-програміст ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз»  gazpostachОлександр Калита.  Він повідомив, що маючи можливість доступу у мережу інтернет, діти чи внуки можуть полегшити цю процедуру для своїх літніх родичів, здійснивши подачу показів лічильників замість них.  Здійснити це можна цілодобово на сайті gazpostach.te.ua, скориставшись послугою «Особистий кабінет». Пoдaти cвoї дaнi чepeз iнтepнeт можна і нa caйтi  tmgaz.te.ua, зa дoпoмoгoю cepвicy eps.te.ua або чepeз тepмiнaл «Пpивaт Бaнкy». Здійснити подачу показників можна і за допомогою спеціальних скриньок, вкинувши туди аркуш із необхідними даними або особисто операторам відділів розрахунку ПАТ «Тернопільміськгаз».

  • Подати показники можна при здійснені оплати за спожитий природний газ у банківському чи поштовому відділенні, зазначив пан Олександр. – Також показники можна подати, зателефонувавши на номери: 52-46-95, 52-71-99, 52-63-78, 52-27-30, 52-72-19 (з 1 по 5 число), дізнатися стан нарахувань можна за багатоканальним  номером 51-95-95, який працює  щодня з 8 до 17 години. Однак і з додзвоном у служби часто виникають труднощі, оскільки телефонує одночасно  дуже багато людей.  Тому ми радимо  скористатися іншими цілком доступними сервісами. Насамперед, радимо споживачам зареєструватися в «Особистому кабінеті» на сайті ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз»   gazpostach.te.ua  або на сайті ПАТ «Тернопільміськгаз»    tmgaz.te.ua.  Ці сайти нескладно знайти в інтернеті, послуга подачі показів лічильників за допомогою цих ресурсів абсолютно безкоштовна, здійснювати її можна в будь-який час, комфортний  для споживача. Скористатися сервісом на сайті можна після проходження простої процедури реєстрації. Щоб зареєструватися, потрібно ввести номер особового рахунку ( він зазначений на квитанції про оплату послуг tmgazгазопостачання), логін, пароль та адресу електронної скриньки.  На вашу електронну споживача пошту прийде лист-підтвердження з посиланням для активації профілю. Після реєстрації споживачі можуть, авторизувавшись, заходити в “Особистий кабінет”. Для цього потрібно ввести лише логін і пароль.  Щодо споживачів, які до п’ятого числа не подадуть показники, обсяг спожитого газу визначатимуть розрахунковим методом – на основі сформованих груп споживання. Прогнозований розрахунок здійснюється за спеціальними профілями споживачів та базується на минулорічних даних обсягу спожитого газу конкретного споживача, – пояснив фахівець.

Якщо у вас виникають труднощі із реєстрацією у особистому кабінеті на сайті   gazpostach.te.ua, радимо повідомляти про це на скриньку admin@gazpostach.te.ua

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР