19.03.2024 12:50
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Шляхом конкурсного відбору у Тернополі обрали управителів близько 1000 багатоквартирних будинків Тернополя

З метою забезпечення належного утримання багатоквартирних будинків у Тернополі, в яких не створено ОСББ та співвласники яких не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради нещодавно провело конкурс з призначення управителів таких будинків в установленому законом порядку.

Конкурс проводився на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 20.05.2021 № 382, враховуючи Закон України № 1060-IX.

Для проведення конкурсу рішенням виконкому було також створено конкурсну комісію та затверджено її склад.

Як повідомив начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Олег Соколовський, участь у конкурсі взяли близько 1000 багатоквартирних будинків Тернополя, де мешканці досі самостійно не обрали управителя. Ці будинки були об’єднані у 37 груп (лотів). Конкурсні пропозиції від претендентів-керуючих компаній подавалися щодо кожного лота окремо.

«Загалом заявки на участь у конкурсі подали понад 60 керуючих компаній, проте 10 вересня під час розкриття та оцінювання конкурсних пропозицій було визначено, що не всі учасники конкурсу дотрималися вимог та не подали усі необхідні документи. Тому переможці були обрані лише по 28 лотах, по 9 лотах переможців визначено не було, – додає Олег Соколовський. – У зв’язку з цим конкурс було оголошено вдруге для призначення управителів будинків з цих 9 груп. І уже 25 жовтня було визначено переможців конкурсу для цих груп багатоквартирних будинків. Крім тернопільських компаній на участь у другому етапі конкурсу подалася також ТзОВ Керуюча компанія «Будсервіс» з м.Кременчуг, яка і була визначена переможцем по усіх дев’яти лотах. Тож на даний час у Тернополі, відповідно до чинного законодавства, повністю завершено процедуру призначення управителів будинків».

Основними критеріями відбору учасників були:

  • ціна послуги, що включає витрати на утримання багатоквартирного будинку, прибудинкової території, поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку, винагороду управителю з розрахунку на 1 кв. м загальної площі багатоквартирного будинку;
  • рівень забезпеченості учасника конкурсу матеріально-технічною базою;
  • наявність персоналу, що відповідає кваліфікаційним вимогам до професій працівників та має необхідні знання і досвід;
  • наявність досвіду роботи з надання послуг у сфері житлово-комунального господарства.

На підставі протоколів засідань конкурсної комісії з управителями груп багатоквартирних будинків міста Тернополя, які стали переможцями, укладено відповідні договори.

Фахівці додають, що під час проведення конкурсу мешканці шести багатоповерхівок самостійно визначили управителів будинків, тож ці будинки були вилучені з об’єктів конкурсу.

В управлінні житлово-комунального господарства наголошують, що співвласники квартир та нежитлових приміщень у будь-який момент можуть змінити управителя будинку або визначитися з формою управління будинком. Для цього необхідно зібрати загальні збори мешканців, оформити протокол зборів та подати його на розгляд виконавчого комітету Тернопільської міської ради.