24.04.2024 03:28
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Чому не працює ліфт у будинку на вулиці За Рудкою, 12б

Ліфт у будинку на вулиці За Рудкою, 12б не працює вже тривалий час кажуть у  ТОВ «Коменерго Тернопіль», яке обслуговує вказаний будинок. Тут зазначили, що зробили все від себе залежне – за послугу електропостачання ліфта мешканцям були проведені перерахунки – близько тисячі гривень за лютий та 1350 гривень – за березень, у процесі перерахунки за квітень. Про проблему знають, але її вирішення лише у компетенції ліфтової служби.

У ПП «Максима», яка обслуговує вказаний ліфт, розповідають, що він – польського виробництва, виробник фірма «Пілава». У ньому вигоріла основна частина плати станцій – елемента, який управляв роботою вертикального транспорту. Оскільки це стара модель і такий ліфт – єдиний у Тернополі,  відповідної деталі для заміни тут не знайшли. Спроби замінити плату на аналоги здійснювали двічі. Тим часом плату відправили у Львів, до регіонального представника фірми «Пілава».  Мешканці могли бачити, що інженери ТОВ «Максима» проводили ремонтні роботи, однак в обох випадках ліфт не запрацював. Для його роботи необхідне лише оригінальне обладнання, яке вже не випускається (як вже було зазначено, це стара модель ліфта). Відтак у підприємстві шукають користовані деталі в Україні, і якщо після ремонту у регіонального представника «Пілава» ліфт не запрацює, то спробують ще один резервний варіант – придбають користовану деталь, яку знайшли в Одесі.

Начальник відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР В’ячеслав Мокляк пояснює, що у разі, якщо обидва варіанти не виправдають себе, буде необхідною заміна всієї ліфтової станції. Така робота вартуватиме не менше чотирьох десятків тисяч гривень. Враховуючи ту обставину, що будинок на вулиці За Рудкою, 12 б – новобудова (зданий в 2011 році), яку забудівник передав на обслуговування приватному підприємству (ТОВ «Коменерго Тернопіль»), це – не комунальне майно, будинок ніколи не перебував на балансі міста. Виконувати роботи із заміни ліфта повинні власники багатоповерхівки (адже це приватна власність, яка належить пропорційно усім власникам квартир) , або забудівник, якщо не закінчився гарантійний термін, але точно не за кошти платників податків. Сьогодні представники ТОВ «Максима» поїхали до Львова з метою забрати відремонтовану плату і з надією, що ліфт запрацює найближчим часом.

Тернопіль житлово-комунальний

Фото з відкритих джерел в інтернеті