28.03.2024 16:59
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Фахівці та екологи обговорили можливості очищення екосистеми Тернопільського ставу

Реагуючи на надзвичайну ситуацію щодо загибелі риби у водоймах в гідропарку «Топільче», у Тернопільській міській раді відбулося засідання комісії з питань техногенно- екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за участі експертів та екологів.

Під час засідання спеціалісти зазначили, що ними було досліджено неживу рибу та взірці води у ставі і у водоймах в парку «Топільче» на предмет відповідності нормативним показникам, в ході якого жодних забруднювальних речовин у водоймах не виявлено. Натомість дослідження взірців води показало, що місткість кисню у Тернопільському ставі знизилася до 2млг/л при нормі 2, 5 млг/л, а у водоймах, що  в парку «Топільче» рівень кисню становить 0,2 млг/л.

Як пояснили експерти, наразі в Україні відбуваються кліматичні зміни, а саме, спостерігаються елементи яскраво вираженого субтропічного клімату, через що температура повітря значно підвищується.

«Внаслідок підвищення температури повітря, рівень кисню у воді помітно знизився, що призвело до цвітіння водоростей та спричинило задуху і через це загинули мальки риби», – зазначив професор біологічних наук Тернопільського національного педагогічного університету Василь Грубінко.

«Система водойм у гідропарку «Топільче» була розроблена ще понад 50 років тому, і основною метою цих водойм на той час була окраса парку. Ці водойми приєднані до ставу і вони «забирають» воду з озера,  в результаті чого води у ставі стає менше, проте і у водоймах в парку її недостатньо, – розповідає начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Олег Соколовський. – Оскільки ці водойми є уже застарілими, як і Тернопільський став,  вони не можуть самоочищуватися і при високих температурах повітря тут починається цвітіння водоростей. На жаль, така тенденція зараз спостерігається у всьому світі та не лише у прісних водоймах, а й в морях».

Відтак, для того, щоб оновити водойми у парку та збільшити надходження води та кисню у став, фахівці наразі вивчатимуть дебіт води, а також можливість відновлення природних свердловин.

Аераційний фонтан, який був влаштований на ставі минулими роками, виконує функцію очищення води та наповнення її киснем саме у тих місцях, де вода є найбільш «стоячою», тому на комісії вирішено збільшити кількість робочих годин фонтану, і відтепер він працюватиме до 23:00 год.

Також, в рамках Програми розвитку водосховища «Тернопільський став», комісією вирішено подати заявку на виділення коштів для розроблення заходів та впровадження технології очищення екосистеми Тернопільського ставу.