19.04.2024 17:43
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Фалеристи Тернополя у своєрідний спосіб завдали удару по московській агресії

znachok (2)Саме так заступник начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР  оцінює втілення своєї нової ідеї. Як ми вже повідомляли, Олег Соколовський є знаним у Тернополі колекціонером  значків про файне місто.  Нещодавно він з однодумцями ініціював створення серії значків, присвячених пам’ятникам у Тернополі, а перший із виробів серії втілено у життя буквально декілька  днів тому.

  • Пілотним є металевий значок із зображенням пам’ятника Олександру Пушкіну у Тернополі, який, мабуть, є найбільш обділеним з-поміж інших пам’ятників. Що цікаво, на виробі зображені тризуби, і цей дизайн буде втілюватися і на інших значках з серії «Пам’ятники Тернополя». За час радянської доби немає жодного значка чи листівки, які б фіксували пам’ятник Олександру Пушкіну у Тернополі. Загалом, пам’ятник великому російському письменнику та поету у Тернополі є єдиним на весь Західний регіон, і для росіян, які вперто через свої брехливі ЗМІ зображують нас znachok (1)неосвіченими дикунами, поява такого значка потужно зламує стереотипи і є ознакою високого культурно рівня галичан. Адже, ми не зруйнували пам’ятник, як цього хотіли деякі провокатори, а навпаки – увіковічнили його ще й у такий спосіб, – розповідає Олег Соколовський. – Започаткування такої серії – це підсилення історії нашого міста через фалеристику.  Кожен воює своїми методами, а тернопільські фалеристи саме таким чином завдали удару по московській агресії. Декілька днів тому у Тернополі було випущено перших п’ятдесят значків і вже значну їх кількість замовили у нас через відповідні інтернет-аукціони російські фалеристи.  Зреагувала також і Білорусія – колекціонери цієї держави також активно хочуть придбати наш значок.

Як розповідає колекціонер, що не так вже й багато фалеристів – тих, хто колекціонує значки про Тернопіль.  За словами Олега Соколовського, серйозних поціновувачів цього виду колекціонування у нашому місті назбирається не більше десятка. Однак для втілення задуму Олегові Соколовському не довелося довго шукати союзників: самовіддано долучилися до справи депутат обласної ради Михайло Тимошик, Олександр Смик – начальник управління культури ТМР та тернопільський  фалерист Ігор Доля.znachok

  • Дуже багато зусиль доклав Михайло Тимошик, адже займався і дизайном, і долучився фінансово. Випущені пів сотні значків уже розійшлися по колекціях тернопільських фалеристів. Тепер ми плануємо продовжити серію, у яку ввійдуть пам’ятник Соломії Крушельницькій, Степану Бандері, пам’ятник Незалежності, пам’ятник Ярославові Стецьку та інші. Наступні серії можуть бути присвячені визначним спорудам у Тернополі чи особливим породам дерев у нашому місті. Ми закликаємо фалеристів висловлювати свої ідеї щодо подальших значків та серій, пропонувати своє бачення, а також пропонуємо долучитися до цієї справи меценатам. Кінцевою метою нашої праці є створення музею історії Тернополя, одним із напрямків якого планується розділ  «Історія Тернополя у значках та медалях».  Адже, наше місто знаходиться в центрі Європи, а тому толерантне ставлення до інших народів є проявом високого рівня культури та європейського мислення його мешканців.

Як ми вже повідомляли, Олег Соколовський колекціонує значки, які стосуються Тернополя та Тернопільської області. Нещодавно до його колекції значків влилися здобутки двох інших колекціонерів. Усі, хто бажає долучитися до створення нової серії значків, можуть телефонувати до Олега Соколовського за номером телефону 52 58 48.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР