29.03.2024 13:12
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У Тернопільському ставі піднявся рівень води

ozero-5Нещодавно тернополяни помітили, що рівень води у Тернопільському ставі підвищився. Як зазначає заступник начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Олег Соколовський, ‘будь-яка еко-система періодично переживає часи свого спаду та підйому. Одна із окрас Тернополя, а саме – Тернопільський став, не виняток.

– Науковці відзначають, що Тернопільське водосховище перебуває зараз в стані деградації, тобто водойма старіє. Як зазначив під час одного із засідань комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій м. Тернополя доктор біологічних наук, професор Василь Грубінко,  став «прожив» не один життєвий цикл, а точніше «вмирав» та «народжувався» не менше п’яти – семи разів. Та через ряд факторів життя ставу скорочується, що зараз ми й спостерігаємо: водойма має відхилення у стані “здоров’я” через сильне забруднення і незабаром може загинути. Тому необхідні заходи, покликані реанімувати водойму. Щоб зупинити цей процес, на доручення міського голови була створена спеціальна комісія, представники якої працюють над концепцією послідовності дій впродовж найближчих років для порятунку окраси Тернополя, – розповідає Олег Соколовський.

Як нагадав фахівець, впродовж минулого літа спостерігалася сильна посуха, яка стала причиною зникнення ряду джерел, що наповнювали Тернопільське водосховище. Та вже перші осінні дощі наповнили водойму, що дозволяє давати оптимістичні прогнози щодо подальшої долі ставу.

– Комісія продовжує працювати та виробляти концепцію усіх можливих засобів, які мають на меті повернути водосховище до життя, то ж ситуація обнадійлива, – підсумував Олег Соколовський.

До слова, як запевнив Андрій Дроздовський, заступник начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР, всупереч думкам, що рівень води у ставі був понижений штучно у процесі ремонту шлюзів, ця інформація не відповідає дійсності. Тобто, жодних заходів із регулювання рівня води у процесі капремонту гідротехнічних споруд не здійснювалося. Відтак, пов’язувати підвищення рівня води із завершенням капітального ремонту  на вул. Руська (вздовж дамби Тернопільського ставу) не варто.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР