29.03.2024 08:51
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У Тернополі триває санітарна обрізка дерев та видалення тих, які є сухі, хворі або пошкоджені

В тернопільських парках здійснюють планову санітарну обрізку і видалення зелених насаджень.

Несприятливі умови урбанізованого міського середовища призводять до передчасного старіння зелених насаджень і зниження їх життєздатності, що вимагає систематичного кваліфікованого застосування ряду заходів для забезпечення їх належного утримання та догляду.

На сьогоднішній день питання утримання зелених насаджень регулюється «Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України», затвердженими Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України 10.04.2006р. №105 (далі – Правила).

Догляд за деревами і чагарниками здійснюється впродовж року для забезпечення їх нормального росту й правильного розвитку та включає декілька видів підрізання: формувальне, санітарне й омолоджувальне (п. 9.1.11 Правил).

У кожен період життя дерева з певною метою проводять обрізку: 1) у молодих дерев обрізка спрямована на формування крони;

2) обрізку дорослих дерев застосовують з метою збереження форми крони та догляду за нею;

3) у старих дерев обрізка забезпечує омолоджування крони.

Крім цього, щорічна підрізка дерев, кущів здійснюється для того, щоб:

попередити виникнення аварійних ситуацій, спричинених падінням окремих гілок внаслідок несприятливих погодних умов, шляхом видалення сухих, підмерзлих, хворобливих і сильно пошкоджених гілок.
покращити рівень освітлення у житлових приміщеннях, що затіняються прибудинковими насадженнями;
покращити декоративно-естетичний вигляд зелених насаджень шляхом зміни форми крони або її зменшення;
забезпечити доступ повітря і світла всередину крони з метою створення більш сприятливих умов для росту і розвитку рослин.
Згідно із вищезгаданими Правилами, дерева підрізають в період мінімальної циркуляції соків – навесні до розпускання бруньок або восени після опадання листя. Цей період ще називають міжвегетаційним і триває він, орієнтовно, з 15 жовтня до 15 квітня.

Омолоджувальна підрізка життєво необхідна для старих листяних дерев і чагарників для оновлення їх крон. Ця процедура застосовується на старих деревах, які втратили здатність до росту і дозволяє їх зберегти. Мета такого виду підрізки – не довести дерево до повного припинення росту, а стимулювання приросту молодих пагонів, збільшення листкової маси та збалансування плодоношення.

Відповідно до п.9.1.11.3 Правил, здійснювати омолодження можна шляхом спилювання стовбурів дерев (особливо берези, верби білої, граба, клена ясенелистого, липи, осики, тополі тощо) до самого пенька. Ця операція спричиняє швидкий і рясний ріст кореневої порослі, з якої можна формувати одно- або багатостовбурні дерева. Помірне та слабке омолоджування передбачає обрізання частини крони, а сильне – зріз крони до основи скелетних гілок. При цьому сильно вкорочують старі гілки, залишаючи, якщо це можливо, одну-дві гілки другого порядку. Із листяних порід омолодженню добре піддаються верба, липа, каштан, тополя та інші швидкоростучі породи дерев.

Отже, застосування різних видів підрізки крон дерев та кущів – важливий агротехнічний захід, який впливає на форму, розміри надземної частини, міцність скелета крони рослин та сприяє покращенню росту.

Одночасно інформуємо, що на прибудинкових територіях міста роботи з догляду за зеленими насадженнями проводяться силами підприємств, що обслуговують житловий фонд, а підрізку вуличних зелених насаджень виконує спеціалізоване підприємство у сфері озеленення та благоустрою, яке визначається щорічно за результатами конкурсу».