28.03.2024 22:34
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У Тернополі стартував двомісячник благоустрою

З першого березня у Тернополі почався двомісячник благоустрою, який проходитиме у новому форматі. Основна функція даної акції – це очищення міської території від забруднення, яке накопичилося впродовж зимового періоду. Вперше жителям Тернополя рекомендується поєднати традиційне весняне прибирання із своєрідним явищем, яке умовно можна назвати “екологічним постом”.

– Враховуючи, що цьогорічний двомісячник збігається із Великим релігійним дійством (постом), вперше у Тернополі втілюється ініціатива міського голови під гаслом «екологічний піст». Згідно із Святим Письмом, піст – це час стриманості, час, коли людина своєю волею усвідомлено каже «ні» ряду своїх потреб, відмовляючи собі в тій чи іншій їжі, послугах та надмірних бажаннях, – каже начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Олег Соколовський, –   Зміст ідеї «екологічний піст» полягає у тому, що очищення власної оселі (в т.ч. і міста) повинно проходити одночасно із духовним очищенням.

Цю ініціативу підтримує українська церква, оскільки тема екологічної відповідальності є однією з основних у сучасному урбанізованому суспільстві, зауважує фахівець.  В рамках проходження цьогорічного двомісячника благоустрою у новому форматі кожен може проявити свою екологічну позицію шляхом:

  • – обмеження використання електротехніки;
  • – обмеження споживання електроенергії через використання енергозберігаючих лампочок, що зменшить негативний вплив на довкілля;
  • запровадження сортування відходів (скло, пластик і т.д.);
  • відмови від купівлі первоцвітів та їх знищення у живій природі;
  • компостування залишків опалого листя та сухої рослинності взамін загальноприйнятому спалюванню;
  • відмови від шкідливої практики використання пластмасових квітів та вінків на кладовищах;
  • забезпечення технічно-справного стану транспортних засобів через вчасне проходження техоглядів;
  • об’єднання зусиль в рамках проходження спільних екоакцій, таких як «Година Землі» (25 березня 2017р.), День довкілля (15 квітня 2017р.) і т.п.

– Усім нам у повсякденному житті необхідно зрозуміти, що в умовах хворої природи не може бути здорових людей. Це аксіома, зміст якої важливо усвідомити кожному з нас, адже природа – це Божа ікона, і руйнуючи природу, ми втрачаємо частину душі, – підсумовує Олег Соколовський.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР