29.03.2024 14:04
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У Тернополі розробили нову «Дорожню карту» з очищення міста

dor_kartaУ Тернополі розробили нову «Дорожню карту» утримання шляхово-мостового господарства міста Тернополя взимку. А по-простішому – нову схеми прибирання та очищення від снігу Тернополя.

– Важкопрогнозовані погодні зміни на території обласного центру – постійні перепади температур, висока вологість, екстремальні циклони, тощо вимагають впровадження ефективної багатовекторної системи щодо попередження та захисту від негоди. Тому, враховуючи інноваційний досвід розвинених європейських країн, США та Канади мерія Тернополя розробила дорожню карту дій всіх служб Тернополя у зимовий період, – зазначив Сергій Надал.

За словами міського голови, усі роботи, які будуть проводитися взимку, поділяються на чотири групи:

Попередження – оброблення покриття технологічними матеріалами, що запобігають утворенню ожеледі та сприяють її ліквідації;

Очищення – згрібання, підмітання снігу і сколу та укладання у вали;

Видалення – формування снігового валу з подальшим його механізованим вивезенням у спеціально визначені снігозвалища;

Догляд – ліквідація ожеледі та боротьба із слизькістю доріг і тротуарів.

– Вказаний перелік робіт виконується постійно дорожньою службою та підприємствами, що обслуговують житловий фонд міста відповідно до погодних умов. А підприємства, установи, організації, мешканці приватного сектора відповідно до вимог вказаної дорожньої карти, тобто у разі погіршення погодних умов. Також, дуже важливо, що до робіт будуть активно залучатися й прості тернополяни. Так, підприємствам, що обслуговують житловий фонд міста, необхідно через створені громадські ініціативи та осередки на період інтенсивних снігопадів залучати максимальну кількість мешканців для проведення оперативних робіт з очищення. Забезпечити активістів необхідним інвентарем та визначити місця його зберігання, – зазначив Сергій Надал.

Хто і за що відповідає

Міський голова пояснив, за які території міста будуть відповідати підрядники, за які з- підприємства та організації, а за які – громадяни.

– За вулиці та тротуари першої, другої та третьої категорії будуть відповідати переможці тендеру з утримання ШМГ, тобто головні підрядники. Прибудинкові та прилеглі території житлових будинків – підприємства, що обслуговують житловий фонд міста. Тобто мова йде про ЖЕКи та інші підприємства, які обслуговують ОСББ. Приватний житловий  сектор – власники приватних будинковолодінь. Прилегла територія до об’єктів господарювання – суб’єкти підприємницької діяльності. Медичні та навчальні заклади – дирекція установ. Промисловий сектор – адміністрація підприємств. Паркове господарство – адміністрація КП «Об’єднання парків культури та відпочинку м.Тернополя». А за місця для паркування автотранспорту – відповідні суб’єкти підприємницької діяльності, – розповів міський голова.

Визначено переможців тендера з прибирання Тернополя

Минулого тижня закінчився термін проведення тендеру на прибирання міста та визначено переможців. Переможці є власниками важкої техніки, за допомогою якої будуть прибирати місто, а не позичати її у інших.

– Відбулися тендери, згідно системи Prozorro, з обрання головних підрядників, які будуть обслуговувати місто. Перемогу здобули Тернопільське міське шляхове ремонтно-будівельне підприємство «Міськшляхрембуд». Другим переможцем став ТОВ “АВАКС ПРОФ». Хочу наголосити, що обидва переможця, і комунальне підприємство і приватний підрядник, володіють власною важкою технікою для очищення міста. Саме ці два головні підрядники будуть відповідати за прибирання Тернополя, – підкреслив Сергій Надал.

Підсумовуючи, міський голова наголосив, що розроблена «Дорожня карта утримання шляхово-мостового господарства  Тернополя взимку передана на розгляд депутатів міської ради, експертних рад.

–  Дорожня карта, а це комплексний документ більше, ніж на 40 сторінок з картами та схемами прибирання, переданий на розгляд депутатів міської ради та профільної експертної ради. Після розгляду депутатами він буде доступний для всіх тернополян, які також зможуть запропонувати свої доповнення. Це вкрай важливий документ, за яким місто буде прибиратися у наступні роки, – підсумував Сергій Надал.

Початковий варіант документа був опублікований на нашому сайті. Зараз він перебуває у процесі доопрацювання.