29.03.2024 14:26
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У Тернополі працює служба з відлову безпритульних тварин

pesyky (2)Останніми тижнями почастішали скарги від мешканців Тернополя щодо наявності безпритульних собак на вулицях міста. Інформуємо, що в Тернополі діє служба з відлову безпритульних тварин, працівники якої щодня, крім вихідних, від шостої до десятої години ранку здійснюють відлов нестерилізованих собак для подальшого проведення операції у  центрі стерилізації в с. Дичків. Евтаназія тварин, які не становлять небезпеки для людей,  заборонена законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

Ігор Опир, ловець безпритульних тварин, розповідає, що тернополяни доволі агресивно відносяться до його роботи. Окрім того, що дехто  спеціально лякає тварин, щоб їх не впіймали, бували випадки, коли на самих ловців накидалися з кулаками та прокльонами.

  • Ми знаємо кожну тварину, яка живе в місті. Та чи не щодня тут з’являються нові особини, яких потрібно відловити та простерилізувати, – розповідає пан Ігор. – З кожним днем зробити це стає важче, оскільки тварини вже відчувають запах машини і ховаються, коли ми наближаємося. Однак, більше хвилює нерозуміння з боку тернополян, які думають, що ми хочемо собакам зашкодити чи вбити їх. Часто люди помилково сприймають рушницю, з якої ловці стріляють уколами із транквілізаторами, за справжню. Тому намагаються «захистити» собаку, заважаючи фахівцям виконувати їхню роботу.

 

pesyky (3)Пан Ігор наголошує, що тварин відловлюють не для того, щоб вбити, а для того, щоб завезти до центру стерилізації, де працівники та волонтери опікуються ними впродовж післяопераційного періоду.

До слова, для великої кількості тварин, яких привозять до центру стерилізації, вдається знайти господарів завдяки зусиллям волонтерів, які розміщують фото та дані про тварин у соцмережах.

Неодноразово траплялися випадки, коли ловців викликали за певною адресою, аби ті відловили докучливих тварин, а з сусіднього будинку вибігали громадські активісти, які не дозволяли забрати тварину. Такі люди мають зрозуміти, що в разі попередньої агресивної поведінки безпритульної собаки, перешкоджання роботі ловців обернеться загрозою від тварини для усіх мешканців ближніх домів.

Тому ловці наполягають, щоб тернополяни, які скаржаться на собак, обов’язково вказували свої адреси та контактні телефони, щоб фахівці з їхньою допомогою могли безпомилково виділити тих тварин, які становлять загрозу для людей.

  • Новонароджені цуценята до певного віку надійно заховані їхньою матірю десь у підвалі чи деінде. Тому одного ранку у дворі мешканці бачать вже не цеценят, а повноцінну зграю дорослих особин, яка намагається адаптуватися до міського життя. До слова, дуже багато тварин привозять до Тернополя люди із сіл. Це собаки, які живуть в центрі, адже ледь не щодня хтось викидає тварину, вийшовши з електрички чи з автобуса. Через людську байдужість і маємо таку проблему, бо відомо багато випадків, коли господарі, погравшись, позбуваються надокучливої «іграшки», – розповідає пан Ігор.

Щоб тварини зникли з вулиць Тернополя, необхідні зміни на законодавчому рівні. Адже відповідно до статті 17 закону України   «Про захист тварин від жорстокого поводження» умертвіння тварин допускається лише в окремих випадках. Зокрема, для одержання господарсько корисної продукції, для припинення страждань тварин,  якщо вони  не  можуть  бути припинені в інший спосіб,   за необхідності умертвіння новонародженого приплоду тварин,    при регулюванні  чисельності  диких  тварин  і тварин,  що не утримуються  людиною,  але  перебувають  в  умовах,  повністю  або частково створюваних діяльністю людини,   за необхідності умертвіння окремих тварин,  які хворі на сказ чи на інше особливо небезпечне захворювання або є носіями особливо небезпечного захворювання та за необхідності  оборони  від нападу тварини,  якщо життя або здоров’я людей знаходиться в небезпеці.

Тому улюбленців дітлахів, та тварин, які не мають ознак захворювань після проведення операції, згідно чинного законодавства, доставляють на вулиці, де вони проживали раніше.

Довідка: Служба з відлову безпритульних тварин функціонує на балансі ТМШРБП «Міськшляхрембуд». Зробити заявку щодо агресивної поведінки безпритульних собак можна, зателефонувавши за номером телефону 24 25 74 або залишивши заявку на нашому сайті komun.te.ua.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР