19.04.2024 09:27
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У Тернополі оновлюють пристрої примусового зниження швидкості

Встановлюють новий лежачий на вулиці Руській в районі ЗОШ №6 “поліцейський” на заміну зруйнованому. Так звані “лежачі поліцейські” (офіційна назва – “Пристрій примусового зниження швидкості”), на жаль,  є не надто довговічними. Зокрема, вони руйнуються через інтенсивний рух великовагового громадського транспорту а також пошкоджуються внаслідок чищення вулиць. Відтак цього року заплановано відновити пристрої на вулиці Руській, а також біля обласної лікарні в районі вулиці Клінічної. Якщо вистачить коштів на облаштування нового пристрою, то встановлять його і на вулиці Симоненка. Мешканці часто звертаються до фахівців управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР з проханням облаштувати “Лежачі поліцейські”, втім, закон забороняє встановлювати елементи примусового зниження швидкості на автомобільних дорогах загального користування поза межами населених пунктів та на магістральних вулицях.

Встановлення «лежачих поліцейських» регулюється ДСТУ 4123:2006 «Пристрій примусового зниження швидкості». Згідно п.5.7 стандарту заборонено встановлювати елементи примусового зниження швидкості на магістральних вулицях.

Зазначаємо, що облаштування «лежачих поліцейських» є не єдиним способом забезпечення безпеки пішоходів на дорозі. Відтак у Тернополі здійснюються послідовні кроки для забезпечення якісного освітлення пішохідних переходів, облаштовують шумові смуги та встановлюють додаткові світлофорні об’єкти.  Також тернополяни можуть звернутися до головного управління Національної поліції в Тернопільській області з проханням проводити регулярні рейди у місцях руху пішоходів через проїзну частину.