20.04.2024 05:30
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У Тернополі здійснюють планову підрізку зелених насаджень

Несприятливі умови   урбанізованого  міського середовища призводять  до  передчасного старіння зелених насаджень і зниження їх життєздатності, що вимагає систематичного застосування ряду заходів для забезпечення їх належного утримання та догляду.

На сьогоднішній день вказані питання регулюються «Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України» (далі – Правила), затвердженими Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України 10.04.2006р. №105.

Управлінням житлово-комунального господарства, благоустрою та екології, із врахуванням відповідних звернень мешканців міста щорічно складається та затверджується перелік першочергових об’єктів, рекомендованих для виконання робіт з підрізки зелених насаджень під час міжвегетаційного періоду на території міста.

Що мають знати тернополяни про обрізку дерев

Під час проведення щорічних обстежень зелених насаджень, згідно з Правилами, виявляються і потенційно аварійні дерева.Відповідно до п. 9.1.12. Правил, аварійне дерево – це дерево, яке може становити загрозу для життя і здоров’я пішоходів, транспортних засобів, пошкодити лінії електропередач, будівлі і споруди або перебуває у пошкодженому стані внаслідок снігопадів, вітролому, урагану та інших стихійних природних явищ чи за наявності гнилої серцевини стовбура, значної суховершинності, досягнення вікової межі.

Видалення зелених насаджень на території населеного пункту здійснюється відповідно до Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженого постановою КМУ від 01.08.2006р. №1045 на підставі ордера виданого за заявою балансоутримувачала території.

Видалення зелених насаджень здійснюється у разі знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев, а також самосійних і порослевих дерев з діаметром кореневої шийки не більш як 5 сантиметрів, досягнення деревом вікової межі, ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації та ін.

Так, до прикладу на сьогоднішній день проводиться підрізка та видалення сухостійних дерев на території парку ім. Т.Шевченка з метою попередження аварійних ситуацій, спричинених падінням гілля, окремих дерев та покращенням (підрізка) декоративно-естетичного вигляду зелених насаджень.

Як розповідають у відділі благоустрою та екології управління житлово-комунального господарства, благуострою та екології ТМР,  для нормального росту й правильного розвитку дерев, відповідно до Правил, здійснюється догляд за кроною протягом усього життя рослин, який включає ряд агротехнічних заходів, серед яких і підрізання.

Щорічна підрізка дерев, кущів здійснюється для того, щоб:

– попередити виникнення аварійних ситуацій, спричинених падінням окремих гілок, внаслідок несприятливих погодних умов шляхом видалення сухих, підмерзлих, хворобливих і сильно пошкоджених гілок;

– підвищити рівень освітлення у житлових приміщеннях, що затіняються прибудинковими насадженнями;

– покращити декоративно-естетичний вигляд зелених насаджень шляхом зміни форми крони або її зменшення;

– забезпечити доступ повітря і світла всередину крони з метою створення більш сприятливих умов для росту і розвитку рослин.

Згідно «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України» обрізають дерева в період мінімальної циркуляції соків – навесні до розпускання бруньок або восени після опадання листя.

Цей період ще називають міжвегетаційним і триває він, як правило, з 15 жовтня поточного року до 15 квітня наступного.

Весняна обрізка дерев вважається найбільш безпечною через незначні соковиділення та є необхідним заходом для активізації росту дерев та кущів, врівноважує баланс живлення (особливо для молодих, пошкоджених або хворих дерев), додає кроні рослин компактний або, навпаки, «розгорнутий» вигляд.

Після обрізання на деревах виростають нові гілочки, при цьому значно підвищується імунітет до хвороб.

            Під час догляду за  деревами  застосовують  такі  види підрізки: формувальну, санітарну й омолоджувальну.

Формувальну підрізку дерев проводять у рядових (вуличних) насадженнях з метою збереження природної або штучної форми рослин.

Санітарну підрізку виконують, щоб позбутися старих, хворих,  сухих  і  пошкоджених  гілок, а  також  гілок, спрямованих всередину крони або зближених одна з одною.

Омолоджувальна  підрізка  життєво необхідна для старих листяних дерев, які  втратили здатність до росту і чагарників для оновлення їх крон. Із листяних порід омолодженню добре піддаються верба, липа, каштан, тополя та ін.

Отже, застосування різних видів підрізки крон дерев та кущів – важливий агротехнічний захід, який впливає на форму, розміри надземної частини, міцність скелета крони рослин та сприяє покращенню росту.

Також, у дерев видаляють  порослеві  пагони, які утворюються біля кореневої шийки  і на стовбурах в міру  їх появи. Сухі гілки обрізають у міру їх виявлення впродовж року.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР