26.04.2024 09:41
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У Тернополі говорили про альтернативні котельні, лічильники тепла та ІТП

Вчора, 28 лютого, у приміщенні Тернопільської міської ради відбулася  прес-конференція на тему: “Перспективи енергозбереження у Тернополі: Індивідуальні теплові пункти, Альтернативні котельні, будинкові лічильники тепла”.  Про актуальні тепер заходи та їх втілення у Тернополі присутнім розповідали директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак та заступник міського голови з питань інфраструктури Владислав Стемковський.

Бути енергоефективним означає не економити, а брати стільки, скільки необхідно

В умовах сьогодення існує гостра необхідність вжити усіх заходів, щоб максимально відмовлятися від споживання російського газу, зазначає Владислав Стемковський.

-Ми маємо діючу програму «Програми модернізації системи гарячого водо- та теплопостачання», яка триватиме до 2020 року передбачає максимальну диверсифікацію джерел постачання енергоресурсів, тобто, впровадження всіх можливих заходів для відмови від газу. Ми повинні розуміти, що природній газ має російське походження, це, фактично, газ  ворога, з яким зараз тривають бойові дії. І оплата кожного куба газу – це оплата на користь російської економіки.  Одне з перших завдань, яке зазначене у програмі – це зменшення споживання енергоресурсів на рівні кінцевого споживача. Ми не говоримо про те, що потрібно споживати менше, а кажемо, що потрібно споживати стільки, скільки необхідно. Саме для цього ще декілька років тому в усіх школах та ДНЗ були встановлені індивідуальні теплові пункти (ІТП). Вони диспетчеризовані, з погодним терморегулюванням і дозволяють регулювати подачу теплової енергії,– зазначив Владислав Стемковський..

Відповідно, наступним етапом має стати термомодернізація бюджетних будівель у Тернополі.  Нещодавно фахівці ТОВ “ЕСКО Україна” презентували ТЕО глибокої термомодернізації освітніх установ в нашому місті, у відповідності до якого заплановано здійснити термомодернізацію 94 об’єктів соціальної сфери міста та зменшити споживання теплової енергії вдвічі.

Встановлення приладів обліку тепла без облаштування ІТП – нераціональне

Наступним кроком у рамках «Програми модернізації системи гарячого водо- та теплопостачання» є облаштування приладів обліку теплової енергії у будинках. Проте, в умовах хаотичного відключення від систем централізованого теплопостачання, яке спостерігалося декілька років тому, встановлення приладів обліку тепла без облаштування ІТП – нераціональне. Коли виконані попередні пункти,  а саме – облаштування ІТП та впровадження заходів із термомодернізації, виникає необхідність в обліку енергоносіїв.

– Якщо поставити лічильники тепла зараз, то в будинках, де є абоненти  централізованого  теплопостачання та  власники індивідуальних систем опалення(ІО), то фінансове навантаження впаде на тих, хто користується централізованим теплопостачанням, адже вони, по суті, платитимуть і за тих, хто має індивідуальне опалення, пояснює Владислав Стемковський. Адже при наявності абонентів індивідуального опалення у багатоквартирному житловому фонді лічильник показує загальне постачання тепла, а сума до оплати діляться між мешканцями із централізованим опаленням. В той же час, мешканці із індивідуальним опаленням також здійснюють оплату  у відповідності до показів своїх квартирних лічильників. Тому Програма передбачає встановлення лічильників тільки при наявності ІТП.

Директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак пояснює, що диверсифікація видів палива – це одна з необхідних умов існування централізованого постачання у Європі.

На меті у підприємства є впровадження всіх можливих заходів, які дозволяють згладити недоліки системи централізованого теплопостачання, опираючись на світовий досвід. Одним із таких  заходів є можливість використання видів палива з техногенною та екологічною безпекою і з малим навантаженням на інфраструктуру міста, зазначає фахівець.

Нові котельні облаштовують дорогим обладнанням з якісними системами очищення

У підприємстві від2012 року при підтримці міста проводиться робота, яка дозволить чітко встановити стратегію розвитку і модернізації, яка дозволить працювати в ринкових умовах і наслідувати підприємства Чехій, Угорщини, Болгарії, Румунії тощо, які вдало втілили ряд заходів і показують хороший зразок саме в галузі. Саме на європейські норми орієнтується Тернопіль під час будівництва та модернізації котелень.

– Над проектом будівництва котелень на альтернативних видах палива ми працюємо уже понад рік. Зараз ми будуємо сім котелень, щоб замістити на 10-12% споживання природнього газу альтернативними видами палива, – розповідає Андрій Чумак. – Зазначу, що ми обирали такі технології, які дозволяють на одному котельному агрегаті використовувати два-три види палива.

Андрій Чумак наголошує, що кожна котельня проходить процедуру вимірювання викидів і повинна отримати екологічний дозвіл на викиди. Цю процедуру успішно пройшли вже дві котельні. Цими днями фахівці перевіряють третю котельню і наразі не озвучили жодних зауважень.

– Таку ж процедуру перевірки систематично проходять і ті котельні, які використовують газ, – каже директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго». – Цього року на котельні на вул. Київська була небезпека, що вона не отримає дозвіл на викиди після спалювання газу. Тому ми дали гарантії, що вкладемо кошти у модернізацію котельню і зменшимо викиди.

Щодо ситуації, яка зараз склалася з переобладнання на альтернативні види палива котельні на вулиці Київській, то на даний час усі роботи були призупинені до отримання висновків спеціальної комісії.

– У Тернополі на нових котельнях ставлять дороге обладнання з якісними системами очищення, які відповідають європейським нормам. Адже європейські та світові структури, які надають кредити та гранти підприємству, вимагають прописувати у документації ті екологічні норми, які діють у Європі, проте досі не чинні в Україні. А це підвищує якість виробництва теплової енергії і забезпечує екологічну безпеку в місті,– додає Андрій Чумак.

До слова, на першому етапі котельні на альтернативних видах палива будуть опалювати виключно об’єкти соціальної інфраструктури – лікарні, школи, дитячі садочки та адміністративні будівлі. Бо до цього часу опалювати альтернативним паливом квартири українців забороняє закон. Втім, у Верховній Раді вже прийнятий у першому читанні та активно готується до розгляду у другому законопроекту № 4334 щодо стимулювання виробництва тепла з альтернативних джерел енергії, який дозволятиме місцевим органам влади опалювати «альтернативою» й житлові будинки.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР

Новини по темі:

Владислав Стемковський зустрівся із незалежним експертом у галузі теплопостачання

Чому у Тернополі не встановлюють будинкові лічильники теплової енергії?

Жителі будинків, у яких встановлено ІТП, за опалення у листопаді платили 14 гривень за метр квадратний