29.03.2024 03:33
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У Тернополі відбувся Європейський тиждень сталої енергії

1-2 жовтня у Тернополі стартував Європейський тиждень сталої енергії в Україні 2021, в рамках якого у місті пройшла низка акцій, спрямованих на підвищення в мешканців культури енергозбереження та свідомого споживання ресурсів.

Розпочався Європейський тиждень сталої енергії семінаром для міських голів на тему «Зміни клімату: чи можуть українські міста стати кліматично нейтральними», до участі в якому долучилися мери-підписанти Уроди мерів та структури підтримки Угоди, делегація Представництва ЄС, МФО, донорських організацій, міністерств України та Асоціації «Енергоефективні міста України», а також освітяни і представники бізнесу.

Під час події учасники обмінялися ідеями та поділилися досвідом у впровадженні енергоефективних проєктів, обговорили шляхи досягнення цілей Європейського зеленого курсу та організації комплексних заходів з протидії і адаптації до зміни клімату.

«Європейський тиждень сталої енергії – чудова нагода в черговий раз об’єднати зусилля громади у прагненні зробити наше місто більш енергоефективним. Пишаюсь, що Тернопіль має що показати своїм колегам з інших міст у сфері сталої енергії та енергоефективності, – наголосив міський голова Сергій Надал. – Адже місто  є учасником усіх енергоощадних проєктів, які запроваджуються в Україні. Ще у 2020 році ми підписали Угоду мерів, започатковану Європейським Союзом, про скорочення споживання невідновних енергоресурсів та викидів в атмосферу вуглекислого газу. Ми її успішно виконали і сьогодні наша чергова мета – відмовитися від споживання традиційних видів енергоресурсів та перейти на альтернативні відновлювальні джерела енергії. Тому Тернопіль хоче стати активним учасником усіх процесів, пов’язаних із вровадженням «зеленої енергетики». Дякую нашим комунальним підприємствам «Тернопільміськтеплокомуненерго» та «Тернопільводоканал за те, що сьогодні вони є гідним прикладом успішного запровадження нових енергоощадних технологій на території міста».

Сергій Надал відзначив також важливість досвіду європейських партнерів у впровадженні новітніх проєктів у Тернополі та подякував за допомогу і плідну співпрацю фінансовим донорам, Асоціації «Енергоефективні міста України», а також представникам Європейського союзу, міністерств України та державного Фонду енергоефективності.

Для тернополян і гостей-учасників Європейського тижня сталої енергії організатори провели також велопробіг «Екозвички для бадьорого ранку», демонстрацію екокіно, еко-енерго-науковий пікнік з різноманітними локаціями, майстер-класами та інтерактивними стендами, акцію «Місто без сміття», семінари для ОСББ, відкритий діалог з молоддю щодо сталого енергетичного розвитку, кліматичних змін, екології і декарбонізації на місцевому рівні.

Нагадаємо, право на проведення «Європейського тижня сталої енергії» у Тернополі наше місто вибороло у 2020 році. Тоді представництво Європейського союзу в Україні запрошувало органи місцевого самоврядування взяти участь у конкурсі на право провести в червні 2020 року офіційне відкриття Європейського тижня сталої енергії в Україні, і завдяки послідовній та ефективній роботі у галузі енергоефективності, Тернопіль здобув перемогу у конкурсі. Через карантинні обмеження, подію провели у 2021 році.