25.04.2024 15:44
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У парку “Національного відродження” сьогодні висадили 150 екзотичних дерев

Відповідно до затвердженого основного стратегічного документа у сфері зеленої розбудови Тернополя – “Концепції  комплексного озеленення”, щорічно, в рамках проходження двомісячників благоустрою міською радою організовуються заходи із озеленення з метою урізноманітнення видового складу існуючих насаджень, формування високодекоративних, стійких до несприятливих умов навколишнього природного середовища особин.  Головна ідея таких заходів – відновлення насаджень, окремі види яких поступово зникають внаслідок негативного впливу глобального потепління.

Сьогодні, 4 квітня, було здійснене висадження насаджень в рамках проведення загальноміської акції «Тернопіль – найзеленіше місто». Роботи з озеленення здійснвали на шести локаціях, дві з яких – на території парку «Національного відродження». Міський голова Сергій Надал спільно із своїми заступниками та фахівцями підрозділів ТМР висадили тут екзотичні дерева: каркас західний, дерева породи клен японський, та дерев породи береза чорна.

  • Каркас західний – «залізне» або «кам’яне» дерево. Його так називають за щільну, важку деревину (навіть тоне у воді). Така особливість є одним із пристосувань для виживання в умовах високих температур і нестачі вологи. Ботанічні види, що володіють важкою деревиною, відрізняються повільним зростанням і довговічністю. Крім того, рослини захищаються від гниття і шкідників смолами, дубильними речовинами. Це дерева довгожителі (до 200 років), посухо- та морозостійкі (витримує до –40⁰С), невибагливі у догляді, стійкі до захворювань, – розповідає начальник управління житлово-комунального господарства, благострою та екології ТМР Олег Соколовський.   – Береза чорна – мультистовбурне дерево (з однієї кореневої шийки зростає 2 і більше стовбурів), головна його родзинка – кора темного кольору. Оригінальне дерево, яке буде контрастно виглядати з білою березою. Висота – до 15 метрів. Діаметр крони зазвичай дорівнює її висоті. Морозостійка (витримує до –30⁰С), невибаглива у догляді.  Клен японський – надзвичайно ефектні і декоративні рослини у будь-яку пору року. Навіть взимку вони захоплюють незвичною формою безлистої крони, що нагадує відкриту парасольку. Пік краси японських кленів припадає на осінь, коли листя набуває яскраво-червоного забарвлення.

Зі сторони проспекту Злуки (поблизу пам’ятника чорнобильцям) – депутатами та фахівцями підрозділів ТМР було висаджено 50 дерев породи катальпа північна. Попередньо, у 2018р., поряд з цією територією в рамках акції «Екологічний ренесанс» на місці видалених сухостійних ялин висаджено 55 дерев породи катальпа, а у 2014р. – 100 саджанців породи катальпа бігнонієвидна під гаслом «Герої не вмирають» на честь героїв «Небесної Сотні».

Тернопіль житлово-комунальний