26.04.2024 05:51
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У міській раді відбулася оперативна нарада з ліквідації наслідків аномальних снігопадів

unnamed00Сьогодні, 22 листопада, у сесійній залі Тернопільської міської ради відбулася оперативна нарада з ліквідації наслідків аномальних снігопадів під головуванням міського голови за участю представників структурних підрозділів міської ради, обслуговуючих підприємств, ДСНС, патрульної поліції та комунальних підприємств, які забезпечують життєдіяльність міста. Під час наради обговорили етапи ліквідації наслідків снігопаду в місті,  а також були заслухані пропозиції фахівців щодо подальших дій, адже, як свідчать синоптики, циклони такої, а то й більшої потужності,  будуть повторюватися.

Начальник відділу технагляду міської ради Олег Вітик озвучив перелік техніки, яка працювала на вулицях Тернополя впродовж минулого тижня. При цьому він наголосив, що у найвідповідальнішу добу, 13 листопада, підрядник надав вкрай мало техніки, яка постійно виходила з ладу. У наступні дні, коли були залучена техніка інших організацій, ситуація з прибиранням снігу в місті була налагоджена. Фахівець наголосив, що настільки інтенсивні опади за понад тридцять років роботи у галузі житлово-комунального господарства бачив не часто, а точніше – це другий випадок за час його роботи з настільки інтенсивними опадами снігу.

Рівень ДТП впродовж минулого тижня не підвищився, запевнив заступник начальника патрульної поліції Тернополя Олег Сороковий. Ускладнили ситуацію на дорогах вантажні фури, які були зупинені при вїзді в місто, що перешкоджало очищенню доріг від снігу і провокувало утворення корків.

Андрій Чумак, директор КП “Тернопільміськтеплокомуненерго”, зазначив, що тепло та гаряча вода в оселі тернополян подавалися фактично безперебійно, за винятком випадку виведення негодою в ладу електропостачання трьох невеликих котелень.  Підприємство має одне резервне пересувне джерело енергії, відтак роботи котелень вдалося відновити впродовж дня.

Володимир Кузьма, директор КП “Тернопільводоканал” зазначив, що в умовах стихії на підприємстві зіткнулися з новою для нних проблемою – працівники, які є мешканцями сіл, не змогли виїхати на роботу. Значний відсоток працівників, які не є мешканцями Тернополя, керівник підприємства пояснив відносно невисокою заробітною платою та важкою фізичною працею, яку міські жителі не мають бажання виконувати. Відтак, маючи техніку, підприємство було певною мірою обмежене у своїх діях, та, на щастя, аварій на водогоні у проблемний проміжок часу не відбулося.

Начальник управління транспорту комунікацій та зв’язку Ігор Мединський пояснив перебої, що виникли у роботі громадського транспорту в перші дні після снігопаду тим, що автопарки міста закурило снігом, його розчищали самі водії. Сиутацію ускладнило те, що певний відсоток водіїв не змогли дістатися до місця роботи із районів. Міський голова зазначив, що попри ідентичні труднощі, на лінію вийшли всі тролейбуси, чого не можна, на жаль, сказати про автобуси. Саме мала кількість громадського транспорту і, як результат, його переповненість, спричинила обурення тернополян, які змушені були впродовж кількох днів ходити на роботу пішки.

Під час наради начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Микола Лесів зазначив, що не знімає з себе відповідальності, а визнає себе винним у минулотижневому сніговому колапсі, тому попросив у міського голови про відставку і подав заяву на звільнення. При цьому Микола Лесів попросив пробачення у всіх присутніх та у всіх тернополян за незручності, які тим довелося перенести минулого тижня.

Міський голова подякував представникам обслуговуючих підприємств за те, що долучилися у перші дні після стихії до прибирання заїздів у дошкільні навчальні заклади та школи а також за очищення прибудинкових територій. Втім, вказав і на недоліки у роботі окермих підприємств, посилаючись на результати роботи комісії, що здійснювала первірку якості прибирання та очищення прибудинкових територій.

Усі пропозиції, озвучені присутніми, були занесені у протокол для подальшого опрацювання. У підсумку засідання було прийняте рішення підготувати повний перелік підприємств Тернополя, які мають спецтехніку, щоб залучити її  у разі необхідності, а також опрацювати алгоритми дій всіх служб та мешканців у випадках повторення аномальних снігових опадів.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР