19.04.2024 03:41
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У жовтні вступлять в дію нові ДБН щодо термомодернізації

uteplКлаптикове утеплення, яке практикується сьогодні в Україні, дуже небезпечне з погляду термодинаміки: через різницю температур під утепленою і неутепленою стіною може початись виламування стіни, утворення тріщин, затікання води і руйнування. Саме для того, щоб запобігти незворотнім наслідкам стихійного утеплення, фахівці працюють над підготовкою ДБН (державних будівельних норм) щодо термомодернізації. Суттєве здорожчання теплоносіїв викликало у населення цілком зрозуміле бажання утеплити своє житло, і тим самим зменшити витрати на опалення. Однак, піддавшись хвилі паніки, люди не завжди реально оцінюють усі можливі ризики від нефахового здійснення утеплення багатоповерхівок. Зокрема, у зв’язку із стихійним утепленням фасадів у Тернополі до фахівців управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології уже почастішали скарги від сусідів «утеплених» тернополян, у яких стіни починають сиріти та вкриватися грибком. Як пояснює завідувач сектору з питань енергозабезпечення управління житлово-комунального управління, благоустрою та екології ТМР Павло Савечко, дана ситуація вказує на двозначність відношення тернополян до тенденції, яку можна в сучасних умовах назвати швидше панічною, аніж раціональною. Адже одні приходять просити дозволів на здійснення цього виду робіт, а інші – скаржитися на тих, хто знехтував елементарними правилами при здійсненні утеплення.

– Відповідальність за те, що тернополяни самовільно утеплюють фасади пінопластом, не визначена та не передбачена. Відповідно, коли у квартирі тернополян після утеплення фасаду підвищується рівень вологи, то скаржитися немає на кого, і немає кому, окрім суду. Часто до нас звертаються сусіди тих, хто утепляв фасади і нарікають, що у них мокрі стіни та грибок. Це не дивно, адже температура повітря у житлі сусідів, що «утеплилися» – на декілька градусів вища, аніж у інших квартирах. Перепад температури і спричиняє вологість у помешканнях сусідів. Також через недобросовісність виконання робіт представниками фірм, які надають дану послугу у Тернополі, люди скаржаться на цвіль, плісняву, грибок на стіні або стелі. Все це – результат утворення конденсату водяного пару на поверхні стін в найхолодніших місцях, який ще називають «точкою роси» і який зумовлений наявністю надмірної вологості. Як показує практика, на появу таких недоліків впливає також відсутність дверей на кухні та належної витяжки. Найчастіше схожі проблеми виникають на перших поверхах, з північної сторони будівлі або внаслідок розгерметизації міжпанельних швів.

Павло Савечко також зауважує, що утеплення фасадів будинків за допомогою пінопласту таки дає помітний ефект (при умові використання пінопласту завтовшки не менше 10 см), дозволяючи утримати тепло в оселі. Але він буде тривалим і нікому не зашкодить лише за умови, якщо таким способом утепляють цілий будинок, при цьому варто подбати і про заміну вікон і дверей.

– Оскільки роботи з утеплення стін у тернопільських багатоповерхівках проводяться господарським способом, без проектно-кошторисної документації, виконавців не можливо притягнути до відповідальності за недоброякісне виконання робіт та використання неякісних матеріалів,- констактує Павло Савечко.

Вже з першого жовтня вступлять в дію ДБН щодо термомодернізації, у яких буде чітко вказано особливості переліку та порядку проведення робіт з комплексної термомодернізації житлових будинків та встановлено перелік та вимоги до документації, необхідної для проведення комплексної термомодернізації. У нормах також буде надано загальну допомогу архітекторам, проектувальникам, що виконують роботи з розробки документації щодо комплексної термомодернізації житлових будинків, а також організаціям, що виконують роботи з комплексної термомодернізації будинків, також передбачене встановлення вимог до організацій, які виконують капітальний ремонт та реконструкцію будинків і споруд, роботи з утеплення конструкцій будинків і споруд, ремонт та реконструкцію інженерних мереж. Крім того буде обумовлено основні правила експлуатації будинків після їх термомодернізації. Також нагадуємо, що у Тернополі діє «Програма енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового фонду Тернополя». З запитаннями щодо її втілення у нашому місті тернополяни можуть звернутися до фахівців управління за адресою вул. Коперника, 1 gkge@ukr.net, тел. 52 58 33

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР