18.04.2024 12:46
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Уряд змінив норми споживання газу для населення

Уряд вніс зміни до деяких нормативно-правові акти Кабінету Міністрів щодо призначення та надання житлових субсидій. Про це йдеться в Постанові №329 від 27 квітня 2018 року. У відповідності до неї  були змінені норми споживання комунальних послуг та соціальну норму житла.

Норма споживання газу – знижена

Зокрема, постановою були змінені норми споживання газу, а саме – передбачено 4, 5 м.куб. на 1 кв.м площі (в попередньому опалювальному сезоні – 5 м.куб. на 1 кв.м), а також змінені коригуючі коефіцієнти для розрахунку розміру витрат природного газу на потреби опалення, які в Тернопільській області становлять: в 1-2 поверхових будівлях – 1,029, в будівлі на 3 і більше поверхів – 0,75.

“З метою стимулювання енергозбереження соціальна норма на газове опалення буде наближена до реальних обсягів споживання і становитиме 4,5 м³ на 1м² площі, електроопалення – 30 кВт на 1 м² площі. При призначенні субсидії на понаднормову площу житла норма може бути збільшена не більш ніж на 30%”, – заявили в уряді.

Нагадаємо, від 1 травня 2017 року соціальна норма споживання газу для опалення становила 5 м³ на 1 м² опалювальної площі на місяць. До цього  норма становила 5,5 м³ на 1 м² опалюваної площі на місяць.

 

На які періоди і в якому обсязі поширюється субсидія?

Відповідно до програми житлових субсидій, держава відшкодовує витрати на оплату користування житлом та комунальних послуг (тепло-, газо-, водопостачання, водовідведення, електроенергії, вивезення побутового сміття та рідких нечистот).

Житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального (неопалювального) сезону і розраховується:

  • на неопалювальний сезон (з 1 травня до 30 вересня) ;
  • на опалювальний сезон (з 1 жовтня до 30 квітня).

Для домогосподарств, які використовують природний газ для індивідуального опалення, житлова субсидія на опалювальний сезон розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно.

За особовим рахунком споживача, якому призначено субсидію на опалювальний чи неопалювальний сезон, здійснюється розрахунок невикористаних сум субсидії за спожитий природний газ станом на 1 травня та 1 жовтня.

Варто пам’ятати, що розрахунок невикористаної суми субсидії проводиться надавачем послуг лише тоді, коли на особовому рахунку одержувача субсидії станом на 1 травня та 1 жовтня існує переплата за послугу.

Загальний обсяг невикористаних сум субсидій, що підлягає поверненню до бюджету, визначається кожним надавачем послуг шляхом додавання невикористаних сум субсидії за особовими рахунками всіх одержувачів субсидії.

Соціальні нормативи для призначення пільг чи субсидій на оплату послуг з газопостачання

Постановою Кабінету Міністрів України №409 від 06.08.2014 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» прийняті єдині для всієї України норми житла та споживання комунальних послуг, на які може бути призначена субсидія.

Встановлено соціальні нормативи, в межах яких держава надає громадянам пільги або субсидії на оплату послуг з газопостачання. А саме, за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання – 3,3 куб. метра на одну особу на місяць; за наявності газової плити в разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача – 5,4 куб. метра на одну особу на місяць; за наявності газової плити та газового водонагрівача – 10,5 куб. метрів на одну особу на місяць.

 

“Соціальні нормативи поступово наближаються до норм фактичного споживання, – каже Міністр соціальної політики України Андрій Рева. – За останні чотири роки споживання газу скоротилось на 5 мільярдів кубічних метрів на рік. Це дуже велика цифра, яка спростовує твердження, що система субсидій не спонукає людей  до економії”.

За словами урядовця, вже з наступного року буде запроваджено монетизацію субсидій, тобто громадянам надаватимуть допомогу на оплату житлово-комунальних послуг у  готівковій формі.

Також  змінами передбачено введення норми про обов’язкову плату своєї частки – Мінсоцполітики

Громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на  оплату  житлово-комунальних  послуг, з 1 травня 2018 року зобов’язані  щомісячно сплачувати обов’язкову частку платежу.

Адміністрація ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз»