19.03.2024 05:15
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Управління ЖКГ зробило спробу закликати асенізаторів до діалогу

Чотирнадцятого серпня у ресурсному центрі відбулася робоча нарада за головуванням  заступника міського голови з питань інфраструктури Владислава Стемковського, на яку були запрошені представники фірм-асенізаторів, які надають послугу в Тернопільському районі. До слова, оскільки це не ліцензійний вид діяльності, то підприємців представники управління розшукували всіма можливими способами, зокрема, через оголошення, адже єдиної бази надавачів такого виду послуг немає.

Для обговорення подальших дій, уникнення таких ситуації та створення меморандуму перевізників рідких відходів, їх всіх було запрошено на нараду. Втім, давши попередню згоду, вони проігнорували даний захід. Із двадцяти двох підприємців на нараду прийшло всього троє. Крім представників приватних підприємств  були присутніми представники КП «Тернопільміськшляхрембуд» та КП «Тернопільводоканал», які також надають  послугу із вивезення рідких відходів. Проігнорували захід і представники екологічної інспекції у Тернопільській області.  Владислав Стемковський подякував тим перевізником, які все ж виявили бажання до діалогу, та зазначив, що необхідно розібратися в тому, що відбувається та докласти спільних зусиль, щоб зупинити забруднення навколишнього середовища.

  • Я хочу, щоб присутні тут представники перевізників озвучили свою точку зору, що спонукає їх колег везти нечистоти із ближніх сіл до Тернополя, але не довозити до очисних споруд «Водоканалу», – зазначив він. – Я пропоную створити меморандум, де були б прописані основні засади діяльності підприємців цього напрямку, основною із яких мала б бути відсутність шкоди довкіллю. Просимо вас долучитися до створення реєстру підприємців, щоб знати, хто надає послугу у Тернополі та найближчих населених пунктах. Необхідно налагодити співпрацю у цьому ключі з головами ОТГ у радіусі хоча б тридцяти кілометрів, щоб уникнути несанкціонованого вивезення стоків до обласного центру.  Є необхідність внести зміни до «Правил благоустрою м. Тернопіль», де було б регламентовано неможливість здійснення таких порушень у межах міста. Крім того, ми надамо пропозицію КП «Тернопільводоканал» розглянути можливість впровадження пільгового тарифу для перевізників рідких побутових відходів, щоб у них була зацікавленість везти їх саме на очисні споруди. Хоча, напевне, навіть можливість безкоштовно користуватися очисними спорудами не для всіх перевізників буде стимулом, адже багато залежить від морально-етичних норм кожного водія. Зараз наше завдання-  знайти «золоту середину» між економікою, відповідальністю та совістю, – наголосив Владислав Стемковський.

Один із присутніх перевізників зазначив, що тарифи «Водоканалу» для нього є надто високими, тому цілком зрозуміло, що він шукає варіанти для здешевлення своєї послуги, що тотожно у розумінні підприємців виливанню нечистот будь-де.  Тим не менше, є ряд перевізників, які мають укладені угоди із комунальним підприємством, отже їх задовільняє вартість користування очисними спорудами КП «Тернопільводоканал». Незабаром на нашому сайті ми оприлюднимо розрахунки від комунального підприємства, але цілком зрозуміло, що більшість асенізаторів прагнуть заробляти більше, нехтуючи елементарними моральними та санітарними нормами.

Нагадаємо, минулого тижня широкого резонансу набула інформація, що асенізатор зливає відходи у рівчак на вулиці Гайовій неподалік готелю “Камелот”Водій автівки мав би вивезти вміст цистерни на очисні споруди КП “Тернопільводоканал”, але вирішив зекономити, виливши нечистоти у водойму.

Тернопіль житлово-комунальний