19.03.2024 10:54
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Тернопіль отримав грант для озеленення міста

Нещодавно проект ЄС «Угода мерів – Схід» проводив конкурс на звання “Energy management Star” в рамках Європейського тижня сталої енергії. Участь у ньому взяв і сектор енергоефективності управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради.

У результаті конкурсу Тернопіль вийшов у фінал, що дозволило отримати фінансування для озеленення міста, а вже фахівцями відділу благоустрою  та екології було прийнято рішення в межах бюджету придбати кілька десятків саджанців декоративного винограду «Вічі». Виноград «Вічі» – деревоподібна ліана, яка вирощується виключно в декоративних цілях. Плоди у винограду хоч і є, але вони неїстівні. Вертикальне озеленення будівель, альтанок, парканів за допомогою винограду Вічі завжди виглядає неймовірно ефектно. «Килим» з листя настільки щільний, що крізь нього проблематично пробратися навіть комах-шкідників. Декоративність винограду «Вічі» надає його листя, яке нагадує акуратно покладену «черепицю». Зелені і щільні листочки восени стають багряно-червоними, коричневими.

Для висаджування винограду обрали  локацію біля перголи в парку імені Тараса Шевченка.

Савідувач сектору з енергоефективності Савечко Павло також прокоментував: «У цьому році Тернопіль отримав право від Представництва Європейського Союзу в Україні провести церемонію відкриття Європейського тижня сталої енергії, що проходив у червні. Таку честь місто здобуло за реалізацію енергоефективних проектів у всіх муніципальних сферах в рамках загальноєвропейської ініціативи «Угода мерів – 2020», але через  covid-19 захід довелось перенести на другу половину вересня.

Європейський Союз нещодавно прийняв рішення щодо реалізації до 2050 року грандіозного проекту Green Deal (Зелена Угода) з бюджетом в сотні мільярдів євро. Даний проект розрахований на значне скорочення викидів СО2 у всіх сферах життєдіяльності, перехід на циркуляційну економіку та реалізацію різних проектів сталого розвитку.

Озеленення міст – це один із прикладів для сталого розвитку громад, а тому дякуємо проекту «Угода мерів  – Схід» за надану фінансову підтримку та постійний супровід енергоефективних проектів».

Фото – Антон Марчевський

Тернопіль житлово-комунальний