25.04.2024 03:19
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Тернопільські рятувальники розповіли, як зробити свою ялинку безпечною

Новорічні та Різдвяні свята завжди асоціюються з ялинкою, прикрасами, а також хлопавками, бенгальськими вогнями, феєрверками, салютами, петардами. Але, не кожен знає, яку велику небезпеку несуть в собі «святкові іграшки».
При підготовці до Нового року особливу увагу треба приділити прикрашанню ялинки. Адже, якщо установити її з порушенням, прикрасити горючими іграшками та не сертифікованими електрогірляндами – це може спричинити займання та залишити Вас без святкового настрою.
• Щоб ялинка приносила тільки радість, встановлювати її треба якомога далі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню – камінів, газових плит. і т.ін.
• При виборі штучної ялинки безпечніше віддати перевагу моделям, виготовленим з негорючих матеріалів, або просочених спеціальними розчинами (ця інформація вказується на упакуванні).
• Щоб ялинка не впала або не поранила дитину, вона повинна бути правильно зібрана і надійно встановлена, а іграшки рівномірно на ній розподілені. Ялинку необхідно лише на стійкій основі так, щоб гілки не торкалися до стін і стелі, а також були на безпечній відстані від електроприладів.
• На ялинку не можна встановлювати свічки та бенгальські вогні, особливо в об’єднанні з ватним «снігом» і паперовими іграшками.
Збирати штучну ялинку потрібно згідно з інструкцією. У процесі складання ялинки не рекомендується підпускати до неї дітей. У кімнаті, де стоїть ялинка, малята повинні перебувати тільки під доглядом дорослих. Для дитячої безпеки ялинку краще нарядити легкими прикрасами, які не б’ються (бантами, шишками, кульками зі склопластику і т. ін).
• Слід дотримуватися й правил електробезпеки. Для прикраси ялинки не можна використовувати несправні й не сертифіковані електричні вироби. Несертифіковані електрогірлянди, або ж електрогірлянди, виготовлені з дефектами, з високою ймовірністю можуть спровокувати пожежу.
• Підключення гірлянд до мережі повинне виконуватися тільки за допомогою штепсельних з’єднань. При виявленні несправності в ілюмінації – нагрівання проводів, миготіння лампочок, іскріння, вона повинна бути терміново відключена.
Щоб запобігти неприємним наслідкам від «спілкування» з піротехнічними виробами, необхідно пам’ятати та дотримуватися правил пожежної безпеки.
• Святкову піротехніку можна використовувати лише відповідно до інструкції, яка має бути обов’язково зазначена на упакуванні.
• Користуватися можна лише сертифікованими піротехнічними виробами, перевіривши упакування на відсутність дефектів.
• Піротехнічні вироби – небезпечні для дітей.
• Запуск петард, феєрверків, ракет забороняється проводити всередині приміщення, з балконів та поблизу житлових, господарських будівель, новорічних ялинок.
• Піротехніку не можна зберігати коло приладів опалення (батарей, газових, електричних плит), не варто носити вогненебезпечні вироби у кишенях.
• Не можна розбирати вироби чи піддавати їх механічним впливам, курити поряд з ними.
Свята можуть бути безпечними, лише якщо громадяни будуть дослухатися до порад фахівців та відповідально ставитимуться до своєї безпеки та безпеки навколишніх. Правила пожежної безпеки прості й не потребують великих матеріальних затрат. Знання та виконання цих правил є запорукою безпеки вашого життя та життя ваших дітей, а також отримання справжнього задоволення від свята, яке принесе добробут та радість до вашої оселі.
Бажаємо всім приємних та безпечних Новорічних та Різдвяних свят!