29.03.2024 10:27
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Тернополян навчали енергоефективності

unnamed13 грудня представники Громадянської мережі ОПОРА провели у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості інформаційну зустріч з тимчасово безробітними на тему «Від особистої енергоефективності до енергетично незалежної держави».

Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Андрій Мартишко розповів про те, що енергоефективність повинна бути пріоритетом для кожного: «Коли тарифи стрімко піднімаються вгору, не цікавитися тим, як зробити своє житло енергоощадним і, разом з тим, зменшити суми в платіжках, – просто неможливо».

Експерт радить, перш за все, термомодернізувати своє житло. А починати слід із утеплення стін, але робити цей крок потрібно цілим будинком. Тому що клаптикове утеплення руйнує опорну конструкцію. Також потрібно замінити вікна на енергоощадні, що зменшить втрати тепла, та встановити лічильники обліку.

«І не забувайте, що такі прості звички, як вчасно вимкнути світло, закрити кран, витягнути з розетки зарядні пристрої та електроприлади, якими ви зараз не користуєтеся, допоможуть вам суттєво зменшити цифри в платіжках і зекономлять енергоресурси», – зауважив Андрій Мартишко.

Учасники зустрічі обговорили також діючі прогами з енергозбереження. Зокрема, у Тернополі діє програма енергоефективності тв енергоощадності «70% на 30%», за якою 30% платить споживач, а 70% – держава.

Наприкінці зустрічі присутні отримали інформаційні матеріали, підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».