20.04.2024 16:45
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Тернополяни скаржаться, що урни у центральній частині міста бувають переповненими

urna (2)Центральні вулиці Тернополя оснащені урнами для сміття. Однак жителі міста часто користуються ними, щоб позбутися від «домашнього сміття». Цілком зрозуміло, адже урни – на кожному кроці, тож  легше кинути пакет із сміттям десь по дорозі, аніж нести його у спеціально облаштоване місце. Таким чином, ємності для сміття переповнюються дуже швидко, а звільняють їх лише раз на добу.

Тому нагадуємо тернополянам, що сміттєві урни вздовж  центральних вулиць не призначені для викидання домашніх побутових відходів. Вулиці обладнані урнами для сміття, яке з’являється у процесі пересування містом: недопалків, обгорток від цукерок, талончиків із громадського транспорту, пачок з-під цигарок, використаних серветок тощо.

Відтак, переконливо просимо мешканців не викидати в урни і не складувати біля них сміття, винесене з квартир. Крім того, у побутовому смітті, як правило, знаходяться рештки їжі. Цим самим тернополяни сприяють перебуванню на центральних вулицях бродячих собак, які несуть небезпеку для оточуючих. У пошуках рештків їжі, тварини розтягують сміття по вулицях і тротуарах, що також порушує «Правила благустрою м. Тернополя»  (Правила благоустрою м. Тернополя від 19.05.2011 р. №6/8/20 із змінами та доповненнями). Тому нагадуємо тернополянам про доцільність викидання сміття у сміттєві контейнери, з яких систематично проводиться вивезення відходів у визначені дні згідно розроблених графіків.

Просимо з розумінням віднестися до того, що сміттєві контейнери не завжди розташовані близько до ваших осель. Це зумовлено тим, що майданчики під контейнери облаштовуються з врахуванням можливостей спецтехніки, що займається вивезенням  побутових відходів з прибудинкових територій. Також при облаштуванні майданчика для збирання та тимчасового зберігання побутових відходів мають бути дотримані санітарні норми. Відповідно, не завжди є змога облаштувати майданчик на зручній відстані від житла, особливо, з урахуванням інтенсивної забудови центральної частини міста.

Також звертаємося до суб’єктів господарювання із нагадуванням про те, що для зручності тернополян урни мають бути встановлені поблизу кожного торгівельного, розважального чи закладу громадського харчування у Тернополі. Також усі підприємства торгівлі, побутового обслуговування, ринки, власники кіосків та інших об’єктів дрібнороздрібної торгівлі, автозаправні станції, тощо зобов’язані  укласти угоду на надання послуг із збирання та вивезення твердих побутових відходів зі спеціалізованою організацією (це передбачено «Правилами благоустрою м. Тернополя»). Управлінням муніципальної міліції Тернопільської міської ради проводяться рейди для виявлення порушень у даному пункті «Правил благоустрою».

Нагадуємо, що за порушення Закону України «Про благоустрій населених пунктів» згідно ст. 152 «Порушення правил благоустрою територій міст та інших населених пунктів» Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Зробимо наше місто чистішим разом!

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР