29.03.2024 15:22
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Тернополяни про Закон № 417: «Що робити тим, кого влаштовує робота обслуговуючого підприємства?»

viber imageЯк ми вже повідомляли, до 1 липня 2016 року мешканці багатоповерхівок повинні визначитися із управителем будинку  згідно із Законом України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”.  Детальніше про ЗАКОН УКРАЇНИ №417­-VIII “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”, який вступив у дію з 1 липня 2015 року,  можна дізнатися у публікації “Тернополяни до 1 липня 2016 року мають обрати управителя для свого будинку”.

«Я не довіряю людині, яка хоче очолити будинок»

Станом на сьогоднішній день у Тернополі функціонує вже майже чотири сотні ОСББ, які були створені впродовж останніх років. Об’єднання співвласників активно співпрацюють із viber image1Тернопільською міською радою, зокрема – із управлінням житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР і багатьом тернополянам комфортно бути активними співвласниками свого будинку, а не перебувати на балансі в обслуговуючого підприємства.

Хоч інформування про початок дії закону ведеться вже впродовж тривалого часу (чимало публікацій зацікавлені тернополяни мали змогу прочитати на нашому сайті, у друкованих виданнях, у сюжетах та програмах  на місцевих телеканалах), втім у мешканців нашого міста продовжують виникати запитання. Приміром, дуже часто звертаються до управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР тернополяни, які запитують, що робити тим, кого все влаштовує в діяльності обслуговуючого підприємства. Приміром, мешканка вул. Бенцаля, 4, пані Марія пише нам у «Електронну приймальню»:

«На зборах нам повідомили, що ми маємо від’єднатися від «ЖЕКу» та створити ОСББ. Я категорично проти, бо мене влаштовує робота підприємства. Тут все-таки ведеться бухгалтерія, ми в будь-який час можемо дізнатися про видатки на наш будинок, на всі мої звернення тут реагують. Я знаю, що не всі сусіди платять за комунальні послуги, але підприємство собі дає раду в обслуговуванні будинку. А що робити з боржниками в ОСББ (знаю про такий досвід, адже є чимало знайомих, які живуть в ОСББ)? Чого я, оплачуючи в повному розмірі, маю дивитися, як такий ж співвласник не платить? В нашому будинку немає людини, яка, на мою думку, в цій справі орієнтується, крім того, головою ОСББ має бути людина порядна, яка знає мешканців будинку і має добросусідські відносини з усіма.  Люди переважно мало цікавляться справами в нашому дворі, кожен живе в своїй «ракушці», коли треба якусь спільну справу зробити – людей  неможливо організувати. То нащо ті зміни, якщо зараз працює «ЖЕК», а після створення ОСББ ніхто не буде займатися двором і будинком?»

Схожу думку висловила пані Ірина із будинку на проспекті Злуки, 31.

«Мене повністю влаштовує робота підприємства. Але нещодавно до мене в двері постукав один з сусідів, який сказав, що ми будемо створювати ОСББ і він має бажання бути його головою. На запитання, чому саме він, той пояснив, що живе тут вже давно і хоче вести справи у будинку. Я цій людині не довіряю, бо, по-перше, з ним фактично не знайома,  по-друге, він вже збирав кошти на певні потреби у будинку. Проблема тоді була вирішена іншим способом, а сусід, претендент на посаду голови будинку, грошей мешканцям не повернув. Може це дрібниця, але я за таку людину не проголосую. Крім того, як я вже писала, нарікань на роботу підприємства я не маю. То чому ми, ті, хто в меншості, мусимо підлаштовуватися під думку тих, хто собі вирішив створити ОСББ і грати в їхні незрозумілі ігри?»

Мешканка будинку на вулиці Тарнавського, 1, Галина Петрівна, написала, що під виглядом активістів, які агітують за від’єднання від «ЖЕКу» приховуються шахраї.

«Одного разу я прийшла з роботи, почала роздягатися, але почула шум у коридорі. Виглянувши, побачила стороннього чоловіка в нашій квартирі. Я запитала його хто він і що він робить. Він мені почав розповідати, що він з «ЖЕКу» і що він збирає підписи на від’єднання. Я була дуже обурена тим, що він самовільно зайшов до квартири, тому не особливо його слухала. Вигнала його, сказавши, що треба думати перед тим, як в чуже житло заходити. З такими активістами (якщо це був активіст, а не злодій якийсь) справи мати я не хочу. Дивлячись на те, як поводилися мої сусіди під час зборів, організованих нашим підприємством, я зрозуміла, що ці люди невдоволені всім, і нема значення, чи то буде «ЖЕК», чи то ОСББ»

«Нас влаштовує все в роботі нашого ПП «Східний масив», – каже пані Ірина, мешканка вул. Лисенка, 9б. – Що робити тим, кого влаштовує діяльність обслуговуючого підприємства і хто не хоче змін?».

Створення відповідного об’єднання, або відмова від його створення це право, а не обов’язок мешканців

Головний спеціаліст  відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Олександр Чурілов зазначає:

  • На колективну заяву повідомляємо, що відповідно до вимог «Закону України про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» створення відповідного об’єднання, або відмова від його створення це є право, а не обов’язок мешканців. Дане рішення приймається колегіально на установчих зборах шляхом голосування.

Тобто мешканці самі вирішують створювати їм об’єднання чи ні. Додатково роз’яснюємо, що створення відповідного об’єднання є дієвим механізмом реалізації співвласниками багатоквартирних будинків своїх майнових прав. Зокрема, з метою забезпечення належного контролю якості послуг з утримання будинку та прибудинкової території, в тому числі самостійного визначення виконавця даних послуг.

Слід зазначити, що після створення ОСББ мешканці, на загальних зборах об’єднання можуть ухвалити рішення про визнання управителем існуючого балансоутримувача, тобто залишитись на обслуговуванні в існуючому підприємстві, – зазначив Олександр Чурілов.

У Тернополі «ЖЕКи» були ліквідовані п’ятнадцять років тому

У Тернополі «ЖЕКів» вже давно немає – усі житлово-експлуатаційні контори у нас були перетворені у приватні підприємства ще у 2001 році.  Однак часто люди «лозунги» на кшталт «ми ліквідуємо ЖЕКи» і т.д. сприймають за чисту монету і дехто навіть звертається до представників підприємств із співчуттями з приводу того, що з першого липня ті залишаться без роботи. Воно й не дивно, адже навіть у наметах деяких політичних партій розповсюджують брошурки із обіцянками ліквідувати «ЖЕКи» у Тернополі, що свідчить лише про некомпетентність окремих  діячів.

  • Приватні підприємства, які обслуговують житловий фонд у Тернополі, продовжують працювати у штатному режимі. Ініціативу створення ОСББ ми лише вітаємо, адже вони все-одно укладають угоди з нашими підприємствами для  отримання тих чи інших послуг, – розповідає директор ПП «Східний масив» Михайло Дереворіз. –  Делегації з інших українських міст до нас приїжджають переймати досвід, адже Закон №417 таки передбачає ліквідацію ЖЕКів, а в Україні їх ще є чимало. Вони на сьогоднішній день виживають, мова про якість їхніх послуг не йде. Представники таких підприємств з подивом  дивляться на досвід Тернополя у цій галузі і намагаються відтворити його у себе. Попри це до директорів підприємств у Тернополі впродовж останніх місяців неодноразово телефонували невідомі особи із пропозиціями продати бізнес. Російськомовні ділки хочуть «зайти» в Тернопіль та захопити сферу обслуговування, чого ми, безумовно, не допустимо.

«Хімічити» почали і деякі тернополяни, які з ціллю збагачення за рахунок створення ОСББ хочуть управляти декількома будинками.

  • Нам повідомляють про те, що деякі голови діючих об’єднань активно пропонують свої послуги в якості голів ОСББ мешканцям багатоповерхівок під час будинкових зборів. Свого роду, створювати «міні-ЖЕКи», не маючи ані штату людей, ні техніки для виконання робіт. Мотивуючи свою пропозицію тим, що вже мають досвід такої роботи, вони знаходять прихильників. Однак, нагадую, що на голів ОСББ в Україні не навчають, і можна бути ентузіастом, однак при цьому не володіти юридичними аспектами діяльності об’єднання та знаннями про внутрібудинкові мережі, чи про обслуговування місць загального користування, приміром. Аспектів роботи голови будинкового об’єднання є дуже багато, тому для ефективності роботи в ОСББ раджу зважати насамперед  на такі моменти: голова ОСББ має жити в будинку, знати проблеми, спілкуватись з сусідами, допомагати з субсидіями і проводити роз’яснювальну роботу, а не бути чужою людиною з вулиці.  Ця людина має володіти моральними якостями, які б не викликали сумніву у сусідів та володіти неабияким терпінням, адже це – справа не з легких, – зазначив Михайло Дереворіз.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР