19.03.2024 04:24
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Тернополяни вкрали експерементальні світлодіодні світильники

SONY DSC

SONY DSC

В умовах здорожчання електроенергії представниками підприємств, що обслуговують житловий фонд та прибудинкові території впродовж останніх років здійснюється спроба заміни ламп розжарення на енергоефективні світлодіодні світильники. Однак експеримент не виправдовує себе: тернополяни не соромляться цупити і звичайні, «копійчані», лампочки, а світлодіодні світильники зникають із коридорів багатоповерхівок з рекордною швидкістю. Приміром, восени 2014 року ми повідомляли про те, що працівники ТОВ «Коменерго Тернопіль» здійснили спробу використання енергозберігаючих технологій у під’їздах кількох багатоквартирних будинків. Тоді встановлювали трьох- та шестиватні світильники «Рондо» виробництва фірми «Делюкс».  Вартість одного трьохватного становила 130 гривень, а шестиватного – 173 гривні. У випадку, якби світильники вийшли з ладу швидше, аніж передбачено гарантією, їх можна було б обміняти на нові. Для цього у «КоменергоТернопіль-3» зберігають упаковки з-під світильників. Однак світильники ще не відслужили свого гарантійного терміну, як частину з них вкрали.

– Проаналізувавши показники, ми відзначили, що за період роботи світлодіодних світильників економія електроенергії становила в середньому 30%, – розповідає головний інженер ТОВ «Коменерго Тернопіль» Олег Досин, –  Однак, зважаючи на тенденцію до крадіжок, навряд, чи будемо продовжувати обладнувати сходові клітки багатоквартирних будинків такими світильниками.

За фактом крадіжок світильників на вул. Нечая та вул. С. Крушельницької надіслано відповідні заяви до правоохоронних органів.

Здійснення  таких крадіжок у Тернополі – непоодиноке. Впродовж останніх місяців викрадено вже декілька каштанів “Бріотті”, які були висаджені восени, невідомі вкрали блакитну ялинку на Східному масиві, а  із Скверу Кобзаря “любителі рослин” поцупили “Тарасову вербу”. Є у Тернополі охочі задарма отримати саджанець “адамового дерева”, яке висадили нещодавно на місці колишнього кладовища поблизу будинку на вул. Кн. Острозького, 45.

Та не лише дерева приваблюють тернополян: зникають і каналізаційні решітки, і будівельні матеріали, які використовуються для здійснення капремонтів.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР