26.04.2024 14:56
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Тернополянам проводять перерахунки субсидій на спожитий природній газ

subsФахівці ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» почали здійснювати перерахунки субсидій на спожитий газ для мешканців Тернополя та Тернопільського району у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України № 534 від 23 серпня 2016 року «Деякі питання надання субсидій для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (теплопостачання) та послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення». Даною постановою Кабінет міністрів затвердив порядок повернення до держбюджету невикористаних залишків сум субсидії для відшкодування витрат на оплату послуги з постачання природного газу та інших послуг, які перевищують вартість (станом на 1 травня нового неопалювального сезону) 100 куб. метрів природного газу або 150 кВт/год електричної енергії, в залежності від того, який тип опалення використовується.

Кабінет Міністрів України постановив затвердити порядок розрахунку та повернення до а повернення до бюджету невикористаних сум субсидії для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (теплопостачання), послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення.

Також Урядом внесено зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848. Згідно зі змінами, невикористані кошти субсидії можуть бути перерозподілені між споживачами послуг – отримувачами субсидії та спрямовуватися на здійснення розрахунків з відповідним надавачем житлово-комунальних послуг.

Як вже зазначалося вище, частина тернополян та мешканців району платіжки із вже здійсненими перерахунками отримає вже в жовтні, інша частина – у листопаді.

-На рахунках домогосподарств залишили лише суму, що дорівнює вартості 100 кубів газу, а всі інші кошти, які накопичилися на рахунках домогосподарств, будуть повернуті до державного бюджету, – наголошує заступник директора ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» Галина Голоюха. – Відтак не варто панікувати, що зекономлені кошти пропали, а у разі виникнення додаткових питань звертатися у наш контакт-центр з розрахунків за використаний газ за номером
телефону+38(0352) 51-95-95

До слова, як повідомила прес-служба Міністерства соціальної політики України зекономлені сім’ями на субсидіях кошти залишатимуться на рахунках людей тільки в межах одного опалювального періоду. «Якщо сім’я використовує менше газу, ніж встановлено соціальним нормативом, зекономлені кошти будуть оформляти в рахунок майбутніх платежів, у тому числі обов’язкової плати за комунальні послуги. Наприклад, якщо сім’я в листопаді використовувала на 100 кубів газу менше, ніж встановлено нормою, то цей обсяг газу вона може спожити в холодні місяці, наприклад, в січні”, – йдеться в повідомленні. Крім того, уряд приступив до розгляду питання про монетизацію залишків невикористаних субсидій після завершення наступного опалювального сезону. “Щоб зекономлена сума житлової субсидії перераховувалася споживачам, які вели енергоефективне домогосподарство, у вигляді грошової премії за енергоефективність», – йдеться в повідомленні.

У прес-службі нагадали, що соціальні нормативи споживання послуг, на які надається субсидія, в минулому опалювальному періоді 2015-2016 рр. не відповідали реальному споживанню послуг. Через завищені нормативи на рахунку одержувачів субсидій утворилася сума невикористаних коштів у розмірі понад 10 млрд грн. Пізніше уряд в кілька етапів знизив соціальний норматив на обігрів приміщення, який сьогодні становить 5,5 куб. м газу на квадратний метр опалювальної площі.

Довідка. Для отримання державної допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг необхідно тільки заповнити заяву і декларацію про доходи. Ніяких інших документів не потрібно. Якщо в складі сім’ї відбулися зміни – зросла кількість зареєстрованих у житловому приміщенні осіб або зменшилось – про це варто повідомити в органи соціального захисту для перерахунку розміру субсидії.

Адміністрація ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз»