25.04.2024 16:12
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Теорія та практика: погляд на житлово-комунальне господарство Тернополя крізь призму науковців та комунальників

stil (2)

Двадцятого березня у Тернополі відбувся круглий стіл за участю наукових експертів з питань підвищення конкурентоспроможності, якості і ціноутворення житлово-комунальних послуг та представників підприємств, що обслуговують житловий фонд та прибудинкові території.  Участь у засіданні круглого столу взяли представники підприємств, що надають послугу з вивезення побутових відходів, голови ОСББ та мешканці Тернополя. Під час зустрічі присутні обговорили питання оптимізації ціноутворення в сфері надання житлово-комунальних послуг.

Представники підприємств, що обслуговують житловий фонд та прибудинкові території винесли на обговорення питання необхідності підвищення тарифів у зв’язку з помітним здорожчанням усіх пунктів витрат, розповіли про складові діючих тарифів,  навели дані щодо динаміки цін та заробітних плат від 2011 року, та розказали коли востаннє коригувалися тарифи на їхні послуги.

Михайло Дереворіз, директор ПП «Східний масив» розповів про діючі тарифи на послугу з обслуговування будинків, споруд та прибудинкових територій у містах України, наголосивши при цьому, що у Тернополі ціна на дану послугу є однією з найнижчих. До слова, майже у всіх українських містах тариф на послугу ЖЕКів вже переглядався у 2014 році.

  • Питання тарифної політики на житлово-комунальні послуги є сьогодні найактуальнішими, бо вони зачіпають інтереси кожного громадянина, його добробут, умови проживання. На жаль, сьогодні підприємства не можуть виконувати весь обсяг необхідних робіт, адже через стрімке здорожчання матеріалів, яке спостерігається впродовж останніх місяців, діяльність наших підприємств стала збитковою та суттєво знизилася їхня платоспроможність.

Про здорожчання витратних матеріалів, зокрема  – суттєве збільшення вартості паливно-мастильних матеріалів йшлося і у доповіді Богдана Гевка, представника ПП «ЕкоТерн», яке займається вивезенням побутових відходів у Тернополі. Він зазначив, що не можна допускати повторення сміттєвої кризи у Тернополі.

  • Формування тарифів на послуги підприємством здійснюється відповідно до річних планів надання послуг і економічно обґрунтованих планованих витрат. Середній тариф на вивезення побутових відходів в Україні на одну людину становить в середньому 6 гривень (0,2% від середньої заробітної плати). У країнах Європейського союзу ця вартість становить 1% від заробітної плати на одну особу. З моменту затвердження тарифу у 2011 році в державі відбулися зміни економічних умов, що привели до підвищення витрат, пов’язаних із наданням послуг. Тому зараз ми змушені переглядати наші тарифи, адже інакше підприємства-перевізники просто не зможуть надавати послугу з вивезення побутових відходів.

Активну участь у обговореннях взяв доктор економічних наук, професор, зав. кафедрою обліку в державному секторі та сфері послуг, сертифікований аудитор, експерт з питань ціноутворення у сфері надання житлово, комунальних послуг  Михайло Лучко, який висловив свої думки щодо відповідності якості надаваних послуг із їхньою вартістю у Тернополі. Науковець зазначив, що, безумовно, послуги повинні оплачуватися, і їхня якість має відповідати рівню оплати. Оскільки науковці, що взяли участь у зустрічі, є тернополянами, то, окрім фахових суджень, вони також висловили свої думки щодо співвідношення ціни та  якості житлово-комунальних послуг у Тернополі, як мешканці.

Польським досвідом роботи підприємств житлово-комунального господарства поділився Григорій  Монастирський (доктор економічних наук, професор кафедри державного та муніципального управління, експерт з питань імплементації польського досвіду у вітчизняну практику в питаннях підвищення якості житлово-комунальних послуг). Він зазначив, що необхідно вивести роботу підприємств на такий рівень, щоб вони могли конкурувати між собою, і щоб споживач міг обирати того, чиї послуги йому підходять за всіма критеріями.

До слова, інтерес до заходу проявили усі викладачі кафедри державного та муніципального управління ТНЕУ. Долучилися до обговорень й інші науковці вузу, зокрема, експерти з питань підвищення конкурентоспроможності житлово-комунальних  послуг (Тетяна Желюк (доктор економічних наук, професор, професор кафедри державного і муніципального управління), Наталія Кривокульська (кандидат економічних наук, доцент кафедри державного і муніципального управління, експерт з питань дотримання екологічної складової в забезпеченості конкурентоспроможності житлово-комунальних послуг), Олена Дудкіна (кандидат економічних наук, доцент кафедри державного і муніципального управління), Тамара Попович (кандидат економічних наук, доцент кафедри державного і муніципального управління), а  також пересічні жителі міста, які висловили свої думки щодо вартості та якості житлово-комунальних послуг у Тернополі.

У результаті проведення круглого столу стало зрозуміло, що проблеми незбалансованості інтересів виробників і споживачів житлово-комунальних послуг накопичувалися десятиліттями і вирішити їх за короткий проміжок часу, на жаль, неможливо. Тим не менше, поетапне приведення тарифів до відповідності завданням, які поставлені мешканцями перед підприємствами та інформування споживачів про обсяги виконаних робіт,  а також про їхню фактичну вартість, мали б стати першими етапами у виході на новий рівень діяльності житлово-комунального господарства. Обговорення були доволі жвавими та затягнулися довше, аніж було зарегламентовано, що свідчить про інтерес громадськості та наукової верхівки міста до реального стану справ, а також про готовність представників підприємств, які забезпечують чистоту у місті, йти на діалог та дослухатися до порад науковців. Зокрема усі присутні привітали ініціативу проведення подібних заходів, відтак, усі важливі для життєдіяльності житлово-комунального господарства міста питання, будуть обговорюватися із компетентними та досвідченими науковцями за участі  в цих обговореннях пересічних тернополян.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР