19.04.2024 09:33
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Тарифи на воду зростуть приблизно на 24%

taryfНаціональна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 19 травня схвалила проект постанови про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення та на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) для ряду підприємств України, зокрема і КП “Тернопільводоканал”.

Згідно з документом, вартість централізованого водопостачання та водовідведення зросте приблизно на 24% та для мешканців приватного сектору становитиме 10,31 грн. за метр кубічний води та стоків, а для мешканців багатоповерхових будинків – 11,14 грн. за метр кубічний води та стоків. Нині тарифи відповідно становлять 8, 26 грн. за метр кубічний води та стоків та 8, 98 грн. за метр кубічний води а стоків.

 

Основною причиною перегляду тарифів є зростання вартості електроенергії . Якщо торік у березні ціна, що включена в діючі тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення, становила 1,6646 грн/кВт. год., то вже у травні – 2,0218 грн/кВт. год. Оскільки витрати на електричну енергію в структурі послуг водопостачання та водовідведення займають понад 40% , то зростання вартості електричної енергії на 21,5% або 0,36 грн. за 1 кВт./год доволі суттєво впливає на собівартість послуг підприємств. Для КП “Тернопільводоканал” дане зростання призвело до збільшення витрат на суму майже 700 тис.грн. в місяць, у рік ця сума становитиме близько 8,5 млн. грн., для яких відсутнє джерело покриття.

 

Крім того, діючі тарифи , що як базові, були прийняті ще в травні 2014 року, є збитковими ще й через цілий ряд інших факторів, зокрема, зростання податків і зборів, а також вартості пально-мастильних матеріалів, реагентів тощо.

У зв’язку з переглядом тарифів у бік збільшення, просимо споживачів обов’язково подати показники лічильників та розрахуватися згідно з ними ще за старими тарифами.

www.vodokanal.te.ua