28.03.2024 22:38
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Столичні експерти позитивно оцінили енергоефективний вектор Тернополя

Сьомого квітня у Тернополі відбувся семінар на тему «Поширення досвіду заміщення газу альтернативними видами палива та розвитку відновлювальних джерел енергії», організований управлінням розвитку інфраструктури транспорту та енергозбереження облдержадміністрації за сприяння та підтримки  Держенергоефективності, фонду USAID, обласної та міської рад. Перед семінаром його учасники відвідали об’єкт відновлюваної енергетики, а саме – твердопаливну котельню потужністю 2 МВт на вулиці Лемківській у Тернополі. Котельня працює на фрезерному торфі, забезпечує теплом та гарячою водою бюджетну сферу та мешканців прилеглих кварталів. Об’єкт, обладнаний котлом  вітчизняного виробництва, збудовано у 2016 році. Заступник міського голови з питань інфраструктури Владислав Стемковський ознайомив присутніх з програмою енергоефективності та енергозбереження Тернополя, у яку включено автоматизовані індивідуальні теплові пункти у садочках та школах міста, програму термомодернізації житлового фонду, тощо. Він зазначив, що у Тернополі поетапно запрацює сім котелень на альтернативних видах палива. Разом вони зможуть заміщувати понад 8 млн мгазу в рік. Під час доповіді Владислав Стемковський розповів про програму термомодернізації житлових будівель, яка у Тернополі здійснюється за схемою «70 на 30» та про перспективи встановлення ІТП у житловому фонді тощо. Також заступник міського голови нагадав про те, що минулого року із теплою водою в міжопалювальний період залишалося всього п’ять великих міст, і серед  них був Тернопіль, що свідчить про те, що тут не зупиняються у пошуку рішень для забезпечення потреб населення.

Котельню на альтернативних видах палива відвідали директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності Юрій Шафаренко разом з іншими експертами. Зі слів директора Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності, у рік Україна закуповує імпортного газу на суму більше 3 млрд. доларів, тому діяльність Тернополя у плані енергоефективності є дуже важливою.

Юрій Шафаренко схвально відгукнувся про енергоефективні заходи, які втілюються у нашому місті. Він подякував за змістовну доповідь та зазначив, що завжди пишався Тернопільщиною, як особливо перспективним регіоном.

-У вашому місті є господарі. Ви працюєте з багатьма міжнародними організаціями, кошти яких спрямовуєте на енергоефективні заходи. Ця діяльність є дуже показовою, тому що ви економите споживання на кінцевому споживачі, таким чином залишаєте кошти працювати на регіони. Молодці». – підсумував Юрій Шафаренко.

“Тернопіль житлово-комунальний”