19.03.2024 07:20
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Споживачі мають право обирати – пільги чи субсидії

З 1 травня 2018 року відбулися зміни у системі субсидіювання. Оскільки багато громадян отримали відмову в отриманні субсидій, інформуємо, що у такому випадку громадяни мають право на отримання пільг. Радимо тернополянам не зволікали із прийняттям рішення, що є вигіднішим для них – субсидії чи пільги,  адже не за горами початок опалювального сезону.

У випадку, якщо споживач приймає рішення відмовитися від субсидії на користь пільг, він повинен написати відповідну заяву про припинення нарахування субсидій в управління з питань соціального захисту населення за місцем проживання.

  • В Україні діє норма, згідно з якою сім’я має право вибору: користуватися в опалювальний періодсубсидією чи пільгою. Якщо сім’я має право на субсидію, проте її розмір невеликий і доцільніше платити за комунальні послуги з урахуванням пільги, то необхідно подати заяву до органу соціального захисту населення про припинення надання субсидії. І навпаки: якщо в опалювальний період сім’ї доцільніше користуватися субсидією, то необхідно буде подати заяву для призначення субсидії, – пояснює заступник директора ДП «Газпостач» ПрАТ «Тернопільміськгаз» Галина Голоюха. – У разі  призначення  субсидії, пільги з оплати житлово-комунальних послуг та придбання твердого палива і скрапленого газу особам, які зареєстровані (фактично проживають) у житловому приміщенні (будинку), у період її отримання не нараховуються.

Рішення про надання субсидій чи пільг, та їх розмір приймається управліннями з питань соціального захисту населення за місцем проживання.  Особи, які претендують на пільгу,  мають подати до управління праці та соціального захисту населення декларацію про доходи свої та членів сім’ї за шість місяців, що передують місяцю звернення, або документи, що підтверджують відсутність доходів та такий період.

У разі коли середньомісячний дохід сім’ї з розрахунку на одну особу не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, пільговик має право на отримання пільг на дванадцять місяців з місяця визначення відповідного права.

Пільги громадянам (які мають на них право) надаються  за умови, що середньомісячний дохід за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

Без врахування доходу  право на пільги мають :

  • ліквідатори і потерпілі внаслідок аварії на ЧАЕС 1 та 2 категорії;
  • інваліди війни та учасники бойових дій;
  • члени сімей загиблих ветеранів війни;

– ветерани військової служби, ветерани органів внутрішніх справ, ветерани податкової міліції, ветерани державної пожежної охорони, ветерани Державної кримінально-виконавчої служби України, ветерани служби цивільного захисту, ветерани Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України;

– вдови (вдівці) померлих (загиблих) ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів податкової міліції, ветеранів державної пожежної охорони, ветеранів Державної кримінально-виконавчої служби України, ветеранів служби цивільного захисту, ветеранів Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та члени їх сімей, які перебувають на їх утриманні;

– звільнені з військової служби особи, які стали інвалідами під час проходження військової служби, та члени їх сімей, які перебувають на їх утриманні

-батьки та члени сімей військовослужбовців, які загинули (померли) або пропали безвісти під час проходження військової служби.

Скористатися обома знижками одночасно неможливо, тому в Кабміні рекомендують визначитися, яка з них дозволить заощадити більше коштів сімейного бюджету.

Адміністрація ДП «Газпостач» ПрАТ «Тернопільміськгаз»