28.03.2024 15:55
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Споживання енергоресурсів в Україні зменшилося на 21%, – Володимир Кістіон

=kistionПротягом осінньо-зимового періоду 2014-2015 року Україні вдалося зменшити споживання енергоресурсів майже на 21%, що складає 1,8 мільярдів кубометрів газу.

Про це 16 квітня сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Кістіон під час свого виступу на семінарі «Енергетична ефективність та централізоване теплопостачання: стратегічний напрям політики підвищення енергетичної безпеки України».

«У зв’язку із необхідністю уникнення залежності від імпортованих енергоресурсів та приведенням цін і тарифів на комунальні послуги та енергоносії до економічно обґрунтованого рівня, питання енергозбереження залишається актуальним як для держави, так і для кожного громадянина зокрема. Нам вдалося майже в повному обсязі виконати завдання Уряду по зменшенню споживання енергоресурсів. З серпня-вересня 2014 року із запланованих 30% нам вдалося зменшити енергоспоживання на 21% та зекономити 1,8 млрд. кубометрів газу», – зазначив Володимир Кістіон.

Виконання стратегії розвитку держави до 2020 року передбачає досягнення енергетичної ефективності та незалежності держави, а також підвищення рівня життя громадян. Важливою складовою цього процесу є й підвищення якості надання житлово-комунальних послуг. Це висуває додаткові вимоги для підприємств житлово-комунальної галузі, які потребують модернізації та впровадження сучасних технологій.

«Наприклад, в комунальній теплоенергетиці працює біля 80 тисяч теплових агрегатів, з яких понад 25% відпрацювали термін більше 20 років, а з усієї протяжності теплових мереж, яка складає 262 тисячі км, біля 35 тисяч км віднесені до категорії «ветхі», – розповів Володимир Кістіон та окреслив кроки, необхідні для модернізації галузі.

За його словами, перше, що необхідно зробити – це сформувати ефективного власника в багатоквартирному житловому будинку, враховуючи, що на сьогодні більше 96% квартир приватизовані.

«Я ще раз хочу подякувати народним депутатам за підтримку у цьому питанні – вчора профільний комітет в другому читанні підтримав редакцію Закону «Про особливості права власності в багатоквартирному житловому будинку». Цей закон міняє філософію взаємовідносин в комунальній галузі, і його прийняття дасть мешканцям можливість вибору форми, способу управління, можливість співвласників багатоквартирного будинку самостійно визначати управителя будинку та нести відповідальність за своє майно», – вважає Перший заступник Міністра.

Наступним кроком, за його словами, має стати забезпечення самодостатньої економічної ситуації підприємств ЖКГ.

«Над цим питанням Мінрегіон працює спільно з народними депутатами. Наразі напрацьований законопроект, не дозволить регулятору затверджувати економічно необґрунтовані тарифи та містить обов’язкову складову розвитку за рахунок інвестиційних програм. З цього виходить третій важливий крок – створення відповідних інвестиційних умов для залучення інвестицій в житлово-комунальну галузь, розробка прозорих, зрозумілих правил гри для інвесторів, які готові вкладати кошти у розвиток української галузі ЖКГ», – зауважив Володимир Кістіон.

Він нагадав, що з 2008 по 2014 роки в Україні за підтримки Світового банку реалізовувався проект «Розвиток міської інфраструктури». Його бюджет складав 140 млн. доларів і його учасниками стали 14 підприємств.

«За рахунок цього ресурсу було модернізовано понад 400 об’єктів водопостачання, перекладено більше 50 кілометрів мереж, і основне – сьогодні, по факту, ми маємо зменшення споживання енергетичних ресурсів на понад 26% в рамках учасників даного проекту», – додав Перший заступник Міністра.

16.04.2015