29.03.2024 17:36
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Сонячна енергетика — один з перспективних напрямів розвитку відновлюваної енергетики в Україні

sonyachnya-energiyaПро це повідомив Дмитро Коваленко, директор Департаменту відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива Держенергоефективності, виступаючи на 5-ій Міжнародній конференції «Сонячна енергетика Східної Європи та України «CISOLAR-2016 Odessa», повідомили у прес-службі Держенергоефективності.

«Статистичні дані підтверджують перспективність розвитку сонячної енергетики. Так, станом на 1 березня 2016 року встановлена потужність об’єктів «зеленої» енергетики, які працюють за «зеленим» тарифом, становить 1492 МВт. З них 56 % (839 МВт) – це об’єкти сонячної енергетики», — повідомив він.

За його словами, відповідно до Національного плану дій з відновлюваної енергетики до 2020 року планується збільшити потужність об’єктів сонячної електроенергетики до 2 300 МВт.

У ході виступу Дмитро Коваленко також окреслив ключові положення Закону України № 514-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії» та позитивні наслідки від його впровадження. Зокрема, для сонячних електростанцій приватних домогосподарств потужністю до 30 кВт введено «зелений» тариф, який розраховується відповідно до курсу євро, що нівелює ризики інфляції.

«Так, у 2015 році кількість встановлених домогосподарствами сонячних панелей зросла в 11 разів, порівняно з 2014 роком. Цьому сприяв прийнятий «зелений» тариф у розмірі 20,03 євроценти за кВт*год», — зауважив він.

«Ми продовжуємо створювати законодавчі стимули для розвитку цього ринку», — наголосив Д. Коваленко.

До слова, у Тернополі 15 квітня у рамках проведення “Тижня сталої енергії” презентували перше в Україні “Сонячне дерево”.   Містяни таку ініціативу зустріли з неабияким інтересом. Пристрій, який працює на сонячній енергії та дозволяє всім охочим зарядити свої ґаджети, викликав схвальні відгуки у  тернополян.

Незалежне опитування проводили журналісти інтернет-видання “Терен”