20.04.2024 11:09
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Сильний сніг у Тернополі тривав 17 годин – Гідрометеоцентр

traktor_shidnuy_masyvУ зв’язку з впливом потужного Балканського циклону, що рухався через південь Румунії на Молдову і далі на центральну Україну та проходження його активних теплих атмосферних фронтів, ввечері 12 листопада, впродовж доби 13 листопада та вночі 14 листопада по області спостерігалися складні погодні умови: дуже сильний сніг та мокрий сніг, що досягав критеріїв стихійного гідрометеорологічного явища, кількістю 35-75 мм (85-200%),  при чому метеорологи зазначають, що реальні показники були значно вищими, аніж зафіксовано, адже вітер видував сніг із спеціального вимірювального приладу. Спостерігалося налипання мокрого снігу, на дорогах ожеледиця та снігові замети, посилення північно-східного вітру до 17 м/с, хуртовини. Температури повітря впродовж доби 13 листопада коливалися від 1о до 3о морозу.

Найбільш складною погода була за даними спостережень авіаметеорологічної станції цивільної Тернопіль (аеропорт), яка охопила м. Тернопіль та Тернопільський район. О 15.58 год 12 листопада  по м. Тернополю розпочалися опади у вигляді дощу, який з 17.14 год поступово переходив у мокрий сніг. О 23.24 год мокрий сніг перейшов у фазу сухого снігу. За інтенсивністю дані опади коливалися від помірного до сильного. Сильний сніг по місту спостерігався тривалістю 17 год та кількістю за період 12-14 листопада 40 мм, що становить 110% від місячної кліматичної норми. Дані снігопади супроводжувалися посиленням вітру з 15.53 год 12 листопада до 13-16 м/с, а вранці 13 листопада до 17 м/с. Саме сильний сніг та пориви вітру 13-17 м/с, що тривали всю добу 13 листопада і зумовили ускладнення погоди в м. Тернополі. Спостерігалися хуртовини, на дорогах постійно утворювалися снігові замети.

На решта території області спостерігалися снігопади різної інтенсивності, проте пориви вітру за даними Гідрологічної станції Чортків, Метеорологічних станцій Бережани і Кременець не перевищували 9-11 м/с.

 Офіційні дані Тернопільського обласного центру з гідрометеорології