16.04.2024 20:16
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Роботи з регулювання чисельності безпритульних тварин у місті виконує ТзОВ «Зооцентр»

 Роботи з регулювання чисельності безпритульних тварин у місті, виконує ТзОВ «ЗООЦЕНТР» (м. Тернопіль, вул. Живова, 19, офіс 21 тел. 40-07-43), яких відповідно до звернень мешканців зобов’язано виїжджати на місце та здійснити необхідну роботу. Спеціальний автомобіль оснащений переносними клітками для транспортування виловлених тварин, шпріцметом і іншим медичним обладнанням. Спільно з ветеринарними працівниками проводиться стерилізація, вакцинація тварин від сказу, оброблення протиблошиними та протиглисними препаратами. У с. Дичків Тернопільського району функціонує Центр стерилізації та тимчасового утримання безпритульних тварин, де періодично перебуває біля 60 безпритульних собак. Додатково інформуємо, що ТзОВ «ЗООЦЕНТР» спільно з громадською організацією, яка працює в сфері захисту тварин проводяться роботи з пошуку нових господарів та прилаштування безпритульних тварин. Стаціонарного притулку для тварин, де ті можуть утримуватися тривалий час, у Тернополі немає. крім того, Центр стерилізації у Дичкові – єдиний на всю область

Щоб тварини зникли з вулиць Тернополя, необхідні зміни на законодавчому рівні. Адже відповідно до статті 17 закону України   «Про захист тварин від жорстокого поводження» умертвіння тварин допускається лише в окремих випадках. Зокрема, для одержання господарсько корисної продукції, для припинення страждань тварин,  якщо вони  не  можуть  бути припинені в інший спосіб,   за необхідності умертвіння новонародженого приплоду тварин,    при регулюванні  чисельності  диких  тварин  і тварин,  що не утримуються  людиною,  але  перебувають  в  умовах,  повністю  або частково створюваних діяльністю людини,   за необхідності умертвіння окремих тварин,  які хворі на сказ чи на інше особливо небезпечне захворювання або є носіями особливо небезпечного захворювання та за необхідності  оборони  від нападу тварини,  якщо життя або здоров’я людей знаходиться в небезпеці.

Відповідно до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» регулювання чисельності безпритульних тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю або частково створюваних діяльністю людини здійснюється методом біостерилізації, або біологічно обґрунтованими методами, і лише в разі неможливості їх застосування – методами евтаназії.

Дізнатися більше про те, як працюють фахівці із відлову безпритульних тварин можна у пубілкації “У Тернополі працює служба з відлову безпритульних тварин”.

Більш художній опис роботи представників цієї професії можна прочитати в статті-оповіданні “По сліду бродячого пса”, написаній спеціально для нашого сайту у 2015 році. У ньому мова йде про служба з відлову безпритульних тварин, що в той час функціонувала на балансі ТМШРБП «Міськшляхрембуд».

Тернопіль житлово-комунальний