29.03.2024 03:44
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Реставрують фундамент пам’ятника Данилові Галицькому

maydan_voliДо реставрації гранітних плит, якими облаштована основа пам’ятника Данилові Галицькому на майдані Волі у Тернополі, приступили працівники підрядної організації. Наразі ведуться підготовчі роботи. Пошкодження плит – це проблема, з якою зіткнувся не один пам’ятник у Тернополі. Зокрема, минулого року ремонтували  фундамент пам’ятника Тарасові Шевченку у сквері Кобзаря.  Також були здійснені роботи із реставрації фундамента пам’ятника Іванові Франку.

Як розповів Володимир Кульба, директор СПД «Кульба», яке здійснювало ремонт фундаментів пам’ятника Тарасові Шевченку та Іванові Франку, значного руйнування вони зазнали через любов деяких тернополян до екстримального велоспорту. Велосипедисти вистрибували колесами на постаменти, тим самим зрушуючи та обкришуючи плити. Пам’ятник Тарасові Шевченку, споруджений у 1982 році, зазнав руйнування також і через недосконалість технологій, які використовували колись, зокрема через те, що пам’ятка не мала системи водовідведення. Пам’ятник Іванові Франку був встановлений у 1995 року на місці колишнього будинку гімназії №1 у Тернополі і з того часу до 2015 року не ремонтувався.

До слова, пам’ятник Данилові Галицькому на майдані Волі у Тернополі було встановлено у жовтні 2002 року. Автори — скульптори Борис і Богдан Руді, Олександр Міщук.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР