17.04.2024 01:51
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Пільги і субсидії будуть надавати по-новому: що потрібно знати

Ситуація з відшкодуванням підприємствам ЖКГ субсидій, які надаються населенню на оплату комунальних послуг, вимагає негайного коригування.

Про це було заявлено в ході наради з представниками відомств і служб під головуванням міністра Мінрегіону Геннадія Зубка, передає “Народна Правда”.

На нараді було відзначено, що новий механізм виплати субсидій, який був введений наказом Мінфіну від 4 січня фактично заблокував проведення розрахунків по всій країні. Тому реакція Мінфіну на ситуацію, що склалася, повинна бути вкрай оперативною, щоб підприємства ЖКГ не ставали її заручниками.

Як було підкреслено, така позиція Мінрегіону є принциповою, і новий механізм відшкодування субсидій підприємствам ЖКГ повинен бути відкорегований і бути прийнятним для учасників розрахунків.

За результатами наради було сформульовано доручення Мінфіну невідкладно врегулювати ситуацію.

Як раніше розповідала “Народна Правда”, Український уряд повідомив, що неможливо зекономити субсидію за одну комунальну послугу і використати ці кошти для оплати іншої послуги. Зокрема, якщо родина не користується гарячою водою, на яку має субсидію, то зекономленими грошима не можна заплатити за електроенергію чи газопостачання. 

Нагадаємо, що в Кабінеті Міністрів України надали нове роз’яснення щодо використання коштів допомог, наданих громадянам як субсидія на оплату житлово-комунальних послуг.  

“Якщо ви не користуєтеся гарячою водою, а субсидію вам нараховують, краще відмовитися від допомоги на оплату цієї комунальної послуги шляхом подачі нової заяви на надання субсидії без зазначення цієї послуги”, – йдеться в повідомленні.

В уряді пояснили, що розрахуватися зекономленою субсидією на одну послугу за іншу  неможливо, оскільки послуги споживачам надають різні організації.