25.04.2024 04:13
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Комунальники виявили небезпечну речовину під час планового прибирання підвалу

 rtutУ рамках планового прибирання підвальних приміщень та підготовки житлового фонду до осінньо-зимового періоду працівниками ПМП «СОВР» у підвалі будинку на бульварі Петлюри, 3 поміж іншими відходами була виявлена  невідома речовина у банці. При викиданні ємності  на причіп, вона пошкодилася і тільки завдяки цьому стало зрозуміло, що це ртуть. Відповідно, працівниками підприємства було терміново здійснено виклик ДСНС, прибули на місце події і представники правоохоронних органів, які, цілком ймовірно, відшукають того, хто зберігав небезпечну речовину у загальному підвальному приміщенні. Рятувальники проводять очищення ділянки.

Працівники  обслуговуючих підприємств звертаються до мешканців із проханням не зберігати у місцях загального користування небезечні речовини, аби запобігти подібним випадкам. Радимо і тернополянам уважно слідкувати за санітарним станом підвалів, які у багатьох тернопільських багатоповерхівках перетворюються у сміттєзвалища, оскільки тут зберігають різний непотріб та будівельні відходи. При виявленні у підвалах підозрілих речовин рекомендуємо викликати відповідні служби, не очікуючи часу здійснення планового прибирання.

Фахівці відділу відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду наголошують, що підвальні приміщення повинні бути не захаращеними та очищеними від сміття, забороняється також збергіати там легкозаймисті та вибухонебезпечні речовини, балони з газом тощо.

Нагадуємо, що прибирання підвальних приміщень зазвичай здійснюється двічі на рік, в окремих випадках йдеться не лише про порядок, але й про безпеку жителів багатоповерхівок, адже складування відходів у місцях загального користування становить пожежну небезпеку. Забороняється використовувати горища, технічні поверхи й приміщення (у тому числі вентиляційні камери, електрощитові) під виробничі дільниці та захаращувати їх сторонніми предметами.

До слова, у відповідності до Статті 321 ККУ «Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут отруйних і сильнодіючих речовин» незаконне виробництво, виготовлення, придбання, перевезення, пе­ресилання або зберігання з метою збуту, збут отруйних або сильнодіючих речовин, що не є наркотичними або психотропними чи їх аналогами, а та­кож здійснення таких дій щодо обладнання, призначеного для вироб­ництва чи виготовлення отруйних або сильнодіючих речовин, вчинені без спеціального на те дозволу, — караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років. 2. Порушення встановлених правил виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, відпуску, обліку, перевезення, пересилання отруй­них або сильнодіючих речовин, що не є наркотичними або психотропни­ми чи їх аналогами, — карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до двох років.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР

Фото – Зоряна Довгань