28.03.2024 17:04
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Підвищення урядом мінімальної заробітної плати призведе до збільшення вартості комунальних послуг

Ціна за послугу з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій  по всій Україні найближчим часом суттєво зросте. Не виняток і Тернопіль: для того, щоб жителі міста вчасно та в повному обсязі отримували послугу з утримання будинків та споруд і прибудинкових територій, а працівники підприємств отримували заробітну плату, передбачену у бюджеті, незабаром буде здійснене коригування тарифу на даний вид послуг. Нагадаємо, що у жовтні минулого року уряд ініціював підвищення з 1 січня 2017 року мінімальної зарплати з 1600 (станом на грудень 2016 рю) до 3200 гривень.

Підвищенням мінімальної заробітної плати уряд спричинив ланцюгову реакцію збільшення вартості товарів і послуг

Розрахунок коефіцієнта зміни витрат проведений до «Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №869 від 01.06.2011 року і у разі затвердження його виконавчим комітетом становитиме 1,85. У місті тривають  активні обговорення., тарифна комісія провела з даного приводу декілька засідань. Приватні підприємства, які надають послуги з обслуговування житлового фонду та прибудинкових територій, змушені збільшити заробітну плату у відповідності до вимоги уряду своїх працівників до трьох тисяч двохсот гривень. У діючому тарифі вона закладена у понад два із половиною рази менша, відтак єдиним  варіантом  дотримання вимоги уряду щодо підняття заробітної плати до передбаченого державою мінімуму та уникнення непомірних штрафів і кримінальної відповідальність для підприємств є коригування тарифу.

Збільшиться квартплата і для ОСББ

Подорожчання торкнеться і ОСББ, адже вимога уряду щодо підвищення мінімальної заробітної плати стосується і їх. Сергій Лупак, керівник громадської спілки «Рада голів ОСББ» зазначає:

–          Якщо раніше в нас, наприклад, двірник мав мінімальну зарплату відносно площі, то на даний момент, не дивлячись, яка площа, вона має мати не менше 3200. Є будинки, де велика площа, тобто, можна перекрити видатки, не піднімаючи плати, а є будинки невеличкі. Приміром, один з  будинків, де я є головою ОСББ, загальна площа і сума нарахувань на даний момент становить 3 тисячі 500 гривень. Як можна дати двірнику 3200, якщо тоді нічого не лишається на інші роботи?

Відтак, представники ОСББ, яких в Тернополі, є майже чотири з половиною сотні, також чекають рішення виконавчого комітету, щоб  після цього підняти суму внесків. Як зазначає Сергій Лупак, підняти внески в ОСББ можна й без рішення виконавчого комітету, втім, у такому разі пільги та субсидії будуть відшкодовуватися, згідно з Законом, відносно найбільшого рівня внесків, затвердженого на територіальній одиниці, тобто, в місті Тернополі.

–          Якщо ми зараз піднімемо до трьох гривень, тоді нам пільги та субсидії будуть відшкодовуватися на рівні 2,44, – пояснює він.

З 1 березня 2017 року наберуть чинності нові тарифи на електроенергію

Варто зазначити, що нещодавно вкотре суттєво підвищився тариф на електроенергію. А це – одна із основних складових тарифу послуги з утримання будинків та споруд, яка включає в себе освітлення сходових кліток, підвалів та електропостачання ліфтів.  Нагадуємо, в діючому тарифі закладена вартість електроенергії 0,63 гривні, а вже від першого січня 2017 року вона становить 1,43 гривні. Також слід згадати, що в структурі всіх видів робіт закладена заробітна плата, відповідно зміни торкнуться усіх галузей, а не лише обслуговування житлового фонду, вивезення сміття та обслуговування ліфтів тощо. Нагадаємо, що дворічний графік підвищення тарифів на електроенергію для населення комісія затвердила ще в лютому 2015 року.

Нацкомісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, з 1 березня 2016 року підвищила мінімальний тариф на електроенергію для населення на 25% – до 57 копійок за кВт/год.

Наступний етап підвищення тарифів на електроенергію для населення почався 1 вересня 2016 року, а згодом помітний стрибок вартості електроенергії відбувся у січні 2016 року.

Чергове підвищення тарифів на електроенергію пройде 1 березня 2017 року. Громадяни, які будуть використовувати до 100 кВт електроенергії на місяць, заплатять за тарифом 0,9 грн / кВт. Ті, хто використовує за місяць більше, повинні будуть розрахувати вартість оплати виходячи з 1,68 грн / кВт. Це означає, що навіть відкоригувавши тариф у відповідності до отриманого коефіцієнту, видатки на електроенергію вже за два місяці будуть для підприємств суттєво вищими.

Через збільшення «мінімалки» тарифи на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій зросте по всій Україні

Підвищенням мінімальної заробітної плати уряд спричинив ланцюгову реакцію збільшення вартості товарів і послуг, зокрема комунальних. Впродовж січня ця проблема хвилювала представників обслуговуючих підприємств та керуючих компаній по всій території України. Чи не у кожному місті мешканців повідомляють про те, що через збільшення «мінімалки» та зростання ціни на електроенергію вдвічі, а то й втричі зростуть тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.  Мова йде навіть про ті міста, де тариф напередодні був вищим, аніж у Тернополі. Попри підвищення тарифу обслуговуючі підприємства нерідко «викидають»  із структури витрат деякі пункти, щоб могти надавати послугу хоча б частково. Оптимальні рішення шукають зараз у Львові, Хмельницькому, Луцьку, Івано-Франківську, Одесі, Харкові, Києві, Запоріжжі тощо, особливо гостро питання стоїть у Миколаєві, де комунальники навіть вийшли на пікет під міську раду.  Підвищення заробітної плати стосується як кваліфікованих працівників, так і некваліфікованих, зокрема – двірників, які становлять значний відсоток працівників обслуговуючих підприємств. Виходячи з ініціативи уряду, двірникам вже в січні мають підвищити заробітну плату майже вдвічі, зрівнявши її із заробітною платою. Втім, складне рішення станом на сьогоднішній день ще не прийняте, у зв’язку з чим з кожним днем тернопільські обслуговуючі підприємства отримують нові збитки. Оскільки за січень підприємства вже оплачуватимуть працю своїх робітників за новими нормами, а тарифи ще не зросли, то різниця відобразиться збитковістю на обслуговуючих підприємствах.

Тим часом для 60% населення Тернополя, що отримують субсидії, у разі підвищення вартості утримання будинків і споруд та прибудинкових територій буде здійснений автоматичний перерахунок і здорожчання даної послуги буде фактично непомітним для тернополян.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР

Підвищення урядом мінімальної заробітної плати призведе до збільшення вартості товарів та послуг

Дії уряду призведуть до стрімкого зростання тарифів на комунальні послуги