19.04.2024 00:36
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Проінноваційні інституції для енергоефективності у громадах

1398_energoeffektivnostОстаннім часом інформаційний простір наповнюють новини про відкриття в українських містах установ із дивними для пересічного громадянина назвами. Не завжди зрозуміло, для чого саме вони існують і яка з них користь. Серед них – центри енергоефективності, ресурсні центри, різні агенції, технопарки. Цей перелік можна продовжувати.

Останні зміни в законодавстві України щодо створення умов для побудови нового ринку енергетики, зокрема реалізація програм з термомодернізації будівель та запровадження нових моделей управління житлом, вимагають фахового підходу до впровадження новацій. Згадані установи можуть стати осередками знань та нововведень у містах, де вони діятимуть.

Практика свідчить, що такі інституції, зокрема ресурсні центри, технопарки, хаби тощо, – є важливим компонентом інноваційної системи кожної успішної країни. Вони несуть відповідальність за забезпечення неперервного потоку знань. Це сприяє досягненню вигод, які є основою для економічного росту, побудованого на знаннях. Такі установи повинні, в першу чергу, виступати у якості посередників, платформи для діалогу.

У нашій ситуації основне завдання – покращення енергоефективності та розвитку енергетичної свободи. Місцеві центри знань та практик допоможуть громадянам отримати інформацію про сучасні технологій, ознайомитись із програмним забезпеченням для «розумного» управління енергією в оселях, замовити виконання індивідуальних рішень, зустрітись з фахівцями.

Громадянська мережа ОПОРА пропонує детальніше розглянути проінноваційні організації і те, чим вони будуть корисними для підвищення рівня енергоефективності, зокрема у Тернополі.

 Місія центру енергоефективності – надання інформації про все, що має стосунок до енергоефективності: розповсюдження друкованих матеріалів, проведення навчань та презентацій, проектний супровід тощо. Важливо, щоб такий центр був створений майже в усіх громадах, оскільки це стає реальним підтвердженням намірів впровадження енергоефективних заходів. Також центри пропонують місця для збору власників будинків, які хочуть провести збори зі створення ОСББ або організувати зустріч з представниками місцевої влади.

Ресурсний центр ОСББ – установа, яка може бути як громадською організацією, так і структурною одиницею органу самоврядування. Що краще – покаже час. Але на цьому етапі ресурсні центри ОСББ мають на меті сприяти поширенню інформації та практик у процесі створення та діяльності об’єднань співвласників. Насправді ж працівники ресурсних центрів надають громадянам правові та організаційні консультації, друковані матеріали, місце для проведення навчання та зборів ОСББ, а також можуть ініціювати реалізацію проектів для покращення енергоефективності в об’єднаннях та в громадах.

Технологічний (науковий) парк (технопарк) – інноваційна інституція, яка є містком між наукою та підприємництвом. В Україні така форма організації існує вже давно, але реальних результатів недостатньо, щоб стверджувати про інноваційний поступ національної економіки та впровадження вітчизняних наукових розробок нашими підприємствами. Світова практика свідчить, що технопарки, окрім комунікаційного майданчика, також пропонують своїм клієнтам робоче місце, фінансові та організаційні послуги. Для наших громад цікавою може стати співпраця місцевих наукових закладів та локальних підприємств, які займаються енергоефективними заходами, аби на їх замовлення пропонувались власні технічні рішення, відповідні нашим умовам. Це сприятиме розвитку науки та її фінансуванню.

Енергетична агенція – установа, метою роботи якої є розробка та реалізація стратегічних документів з питань енергетики та енергоефективності на місцях. На відміну від попередніх згаданих організаційних форм, які переважно пропонують інформацію та організаційні послуги, робота енергетичної агенції має програмний характер, який визначає перспективи та пріоритети енергетичного розвитку громади або регіону. Також важливим етапом її роботи є підготовка та реалізації інвестиційних проектів у згаданих галузях. Отже з усіма пропозиціями щодо програм з енергоефективності у громадах, реформи ринку енергетики, варто звертатись саме до енергетичної агенції.

Це невиключний перелік установ та організаційних форм. У перспективі будуть з’являтись нові організації, відповідно до потреб та завдань, які перед ними буде ставити суспільство. Необхідно залучати громадян до співпраці із осередками інновацій у своєму місті чи регіоні. Там, де ще не має «технопарків» чи «центрів енергоефективності», їх варто створити, наприклад, в рамках програм міжнародної технічної допомоги, грантової діяльності або у співпраці з бізнесом.

Можна очікувати, що проінноваційні осередки енергетичного напрямку у громадах стануть опорними точками для енергоефективності, економічного розвитку та добробуту громадян, а також будуть генерувати нові рішення для особливих регіональних потреб.

Підготував місцевий координатор житлово-комунальних

та енергетичних програм

Громадянської мережі ОПОРА

Андрій Мартишко