28.03.2024 18:27
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Причиною протікання каналізації у підвальному приміщенні є неправильна експлуатація мереж мешканцями

Станом на момент публікації даного матеріалу, працівники вже вчетверте за два тижні усувають засмічення каналізації у будинку на вулиці Руській, 51

Тернополяни часто скаржаться на те, що у підвалах їхніх багатоповерхівок протікає каналізаційна труба. Особливо уважними вони стали, коли підвальні приміщення перетворилися в укриття. Дійсно, іноді має місце несправність комунікацій. Але у 90% випадків причиною даної проблеми є самі жителі багатоквартирного будинку, які викидають недопустимі відходи в систему каналізації. Особливо це проявляється тоді, коли в будинку поселяються квартиранти. Якою б не була причина протікання, наголошуємо:  насамперед, помітивши витік, потрібно  повідомити управителя будинку, яке реєструє звернення, видає наряд-завдання та контролює виконання, а зйомка відео та розміщення його у соцмережах, як це зробила жителька будинку на вулиці Руській, 51, не вирішує жодних проблем. Маючи намір зганьбити обслуговуюче підприємство, жінка зганьбила лише себе та сусідів, продемонструвавши відсутність культури користування каналізацією.  Намагаючись роздмухати «зраду», мешканці таким чином просто втрачають час. Оперативне звернення до комунальників допоможе більше, ніж допис із обуреними коментарями у фейсбуці. Що цікаво, в підвальному приміщенні даного будинку буквально за десять днів схожа «аварія» стається втретє. Одного разу довелося викликати аварійну службу КП «Тернопільводоканал» для очищення дворового колодязя. Окрім того, що тричі проводилися роботи із очищення каналізації у підвалі,  працівники  обслуговуючого підприємства провели заміну десяти метрів лежака каналізації, відновили електроосвітлення, завезли пісок в підвал тощо. З комунікацій дістали чимало «цікавого» – засоби жіночої гігєни, вологі серветки, поліетиленові пакети, залишки овочів та інші продуктові відходи. І це лище незначний перелік того, що люди викидають у каналізацію кожен день, а аварійні бригади – дістають з мережі.

Наголошуємо: унітаз і раковина – не сміттєвий контейнер! Неправильна експлуатація каналізації призводить до засмічення трубопроводів, руйнування решіток, засмічення насосних агрегатів, що призводить до аварійних зупинок каналізаційних насосних станцій та виливання стічних вод на вулиці, в підвали та житлові приміщення.

Якби всі жителі багатоповерхових будинків дотримувалися простих правил користування системою каналізації, це дозволило б уникнути аварій, пов’язаних з засміченням каналізаційної системи та руйнування каналізаційних мереж.

Правила користування каналізацією дуже прості. Відповідно до них в унітаз не можна кидати навіть туалетний папір. Але просимо запамятати хоча б наступні пункти:

не можна викидати в каналізаційну систему харчові відходи;

  • Не можна виливати в унітази, раковини та рукомийники жири та оліїсті речовини;
  • не можна виливати горючі речовини в каналізацію;
  • пісок, каміння та інші будівельні матеріали не повинні потрапляти до каналізаційного стояку;
  • не викидати у каналізацію засоби особистої гігієни;
  • не викидати будь-яке сміття у каналізаційні колодязі на мережі;
  • виносити сміття в спеціально призначені для цього місця.

Дбайливе ставлення до каналізаційних мереж в першу чергу позбавить вас проблем із засміченням трубопроводів та виливів нечистот у ваш дім.

У каналізації можна знайти і досить несподівані речі – від мертвих тварин у каналізаційній мережі до автомобільних коліс у каналізаційних колодязях.

Більше про правила – тут: ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ КАНАЛІЗАЦІЄЮ

Також пропонуємо ознайомитися із0 окремими випадками, які для комунальників є буденністю, а у тернополян викликають здивування.

У Тернополі будинкову каналізацію хтось забив наповнювачем для котячого лотка

Мешканці будинку на вулиці Клима Савури, 3 викинули в каналізацію торбу мотлоху

Приміром,  на проспекті Злуки, 19 із каналізаційних мереж дістали цілу купу поліетиленових пакетів.   Свого часу сантехнік ПП «Дружба-сервіс-житло» Василь Гуменюк   розповідав, що із каналізації доводилося виймати, окрім вже звичних засобів гігієни та шкарпеток, і рушники, і балончики з дезодорантів, і спортивні штани