18.04.2024 06:05
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Працювати головою ОСББ – велика відповідальність

osbbУ Тернополі є багато гарних будинків з ошатними дворами. В один із таких, що на вул. Лисенка 6, завітали представники Громадянської мережі ОПОРА.

Галина Іванівна Ткач, голова ОСББ «Мрія – 2006», зробила все можливе, аби мешканці почували себе комфортно та затишно. Наприклад, будинок раніше мав значні втрати тепла. Щоб вирішити цю проблему, співвласники скористалися державною програмою, яка компенсує 40% кредиту, витраченого на обладнання і матеріали для термомодернізації будинку. Після здійснення відповідних заходів кожен з мешканців багатоповерхівки зменшив щомісячне витрачання газу на опалювання квартири з 240 до 60 метрів кубічних. Своїми успіхами Галина Іванівна поділилася з нами.

– Зараз масово люди почали створювати ОСББ. Та коли справа доходить до голови правління – охочих виявляється мало. Що спонукало вас взяти відповідальність у свої руки?

Ми одні з перших у Тернополі створили ОСББ, коли люди ще толком не знали, що це таке. В нашому будинку була дахова котельня і жоден ЖЕК не хотів узяти на баланс. Отож, іншого виходу у нас не було. Та голова, яка взяла правління в свої руки, не витримала і залишила все в жахливому стані.

У мене такий характер, що я люблю порядок і чистоту. Я не могла на цей безлад дивитися, тому взялася до роботи і вже 13 років головую.

Зізнаюся, працювати головою ОСББ – нелегко, і це велика відповідальність. Але я задоволена зробленим.

– Чи вдалося реалізувати ваші плани для покращення будинку?

На мою думку – вдалося. Єдина проблема в тому, що усі прагнуть комфорту, але зробленого чужими руками.

Ми постелили асфальт у дворі, обклали плиткою фундамент, повністю відремонтували дах, а також за програмою енергоефективності утеплили фасади торцевих стін. І, як на мене, зробили велику помилку, адже утеплятися потрібно повністю. Тому тепер плануємо робити проект на доутеплення і заміну вікон на сходових клітках. Зараз робимо загорожу та наводимо естетичну красу.

– Ви скористалися програмою, за якою 40% кредитних коштів компенсує держава. Чи не було лячно, що гроші можуть не повернути?

Хоча у нас був мільйонний проект, ми взяли кредит у банку лише на 200 тисяч гривень, бо мали побоювання, що держава не компенсує частини боргу. Але виявилося, що ця програма працює ефективно. Гроші нам повернули через 2 місяці.

– Послугами якого банку ви скористалися?

Я звернулася в Укргазбанк, де мені допомогли не тільки оформити документи, а й навіть їх зібрати. Мені залишалося тільки поставити підпис та печатку.

– Чи зберігся тариф на оплату житла після того, як ви перейшли на ОСББ?

У нас старий будинок на 69 квартир, який потребує капітального ремонту. І дуже важко за квартплату все зробити. Тому на установчих зборах ми вирішили змінити тариф з 1,60 грн на 2 грн.

Як на мене, крім квартплати потрібно ще додати хоча б разову плату у розмірі 100 грн у рік. Тоді ми могли б планувати додаткові роботи з благоустрою свого будинку. В іншому разі вся праця піде на марно. Адже, як ми знаємо, термомодернізацію потрібно проводити комплексно.

Люди мають зрозуміти, що створивши ОСББ і взявши правління у свої руки, вони повинні не тільки посадити квіточки і пофарбувати лавочки, а виконати багато робіт, на які затрачаються певні кошти.

– Чи є у вас люди, які не платять комунальні послуги, і як ви з цим боретеся?

Злісних неплатників немає. Напевно, усі мешканці нашого будинку совісні. Вони бачать, на що витрачаються їхні гроші, а тому проблем немає.

На вашу думку, що таке успішне ОСББ?

Це ОСББ, у якому голова і співмешканці разом прагнуть покращити умови проживання і роблять все можливе, щоб їхнє житло було затишним і енергоефективним.

 

 

Підготувала

регіональний прес-секретар житлово-комунальних

та енергетичних програм

Громадянської мережі ОПОРА

Наталія Радковська