20.04.2024 09:48
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Попри важку ситуацію в країні, Тернопіль живе і розвивається

ternopilЩодня в Тернополі відбуваються позитивні зміни. І, хоча підсумовувати їх прийнято напередодні Нового року, ми вирішили розповісти тернополянам про те, які подарунки місто отримало до свого Дня народження, яке традиційно святкується у день храмового празника 28 серпня.
Копітка щоденна робота представників комунальних підприємств часто єнепоміченою жителями міста. Відтак ми пропонуємо ознайомитися з тими справами, які здійснені цього року, однак залишаться у спадок місту на довгі роки. Попри те, що в країні триває війна, участь у ній беруть і представники Тернопільщини, наше місто живе і продовжує розвиватися. Звісно ж, можна було б зробити більше, якби не було нагальної потреби підтримувати всіма доступними способами активістів «Євромайдану», а сьогодні – наших воїнів. Тим не менше щодня проводяться роботи на вулицях, в парках та скверах Тернополя, покликані запевнити жителів, що Тернопіль – місто для життя, і ми ним можемо пишатися!
У Тернополі висаджено півтори тисячі дерев
У рамках двомісячника благоустрою в місті висаджено 1500 дерев. З них – 400 дерев на території навчальних закладів, 325 – в парках, 98 – суб’єктами господарювання, 617 – на прибудинкових територіях, а також 233 п.м. чагарників. Також до заходів озеленення долучилася інспекція Архбудконтрою, яка провела висадження п’ятдесяти ялин у парку «Національного відродження».
На території скверів ім. Т. Шевченка та на вул. Чорновола висаджено 10 саджанців тису ягідного та 10 кущів клокички перистої, яка занесена до Червоної книги України.
У парку «Національного відродження» висадили «Гай Небесної сотні»
До Дня довкілля за ініціативи міського голови із залученням її структурних підрозділів на території парку «Національного відродження» висаджено «Гай Небесної сотні». Акція пройшла в рамках започаткованого в Тернополі екологічного вектору під назвою «Перетворимо тополину пісню у катальповий рай». Замість видалених сухостійних було ялин висаджено сто саджанців катальпи бігнонієвидної у вигляді числа «100».

На проспекті Степана Бандери оселилися «слони» та «олені»
На проспекті С. Бандери та на території скверу ім. Т. Шевченка встановлено елементи топіарного мистецтва у вигляді фігур слонів та оленів. У даних топіарах використано посадковий матеріал – тую західну смарагдову, яка добре піддається формувальній підрізці.
У Тернополі відкрили оновлений «Сквер Миру»
У День Державного прапора у Тернополі після реконструкції відкрили оновлений «Сквер Миру». Тут протягом двох років комунальники провели ряд ремонтних робіт, зокрема з облаштування освітлення, заміни тротуарної плитки, бордюрів. Цьогоріч у сквері встановили сучасний дитячий майданчик з кількома секціями для дітей різного віку.
Здійснено ремонт дороги на вул. Збаразькій
Завершальний етап ремонтних робіт по вул. Збаразькій тривав цими днями. Рух на цій вулиці вже відкритий для проїзду громадського та приватного транспорту у звичному режимі. Там вистелили два шари асфальтного покриття. Залишилося нанести тільки дорожню розмітку. Зроблять це згодом: на нову асфальтно-бетонну поверхню розмітку наносять після чотирнадцяти днів. В протилежному випадку розмітка майже одразу жовтіє.

Встановлено сучасні та красиві обмежувачі руху
У квітні на вулицях міста з’явилися обмежувачі рухунового зразка. Виготовлені вони за європейським зразком у формі півкулі, які обмежують можливість автомобілів заїжджати на відпочинкові території. Ці обмежувачі руху на відміну від бетонних плит, які використовувались раніше, мають естетичний вигляд. А ще мають цілком практичну функцію: кулі обмежуватимуть заїзд легкових автомобілів, однак у разі надзвичайної ситуації швидка допомога або пожежна машина зможе проїхати
«Майдан мистецтв» перейменували на «Площу Героїв Євромайдану»
Після трагічних лютневих подій у Тернополі з’явилася «Площа Героїв Євромайдану». Згідно з проектом, передбачено встановлення монументального пам’ятника героям Небесної сотні, будівництво приміщення під громадські чи офісні приміщення, ремонт комунікацій та дороги. Архітектори працюють над проектом підземного паркінгу, аби автомобілі мали можливість паркуватися у центральній частині міста.
Окрім тисяч дрібних робіт, що ведуться щоденно, проводиться реконструкція набережної, на вулицях Карпенка таТекстильній триває капітальний ремонт проїжджої частини, здійснено капітальний ремонт на вул. Шептицького. Також в Тернополі триває капітальний ремонт тротуарів (відремонтовано тротуари на п-ті Злуки, б-рі Шевченка та по вул. Руській), також у Тернополі відремонтовано більше десяти дворів, встановлюють нові світлофорні об’єкти, наносять дорожню розмітку… Перелік того, що робиться та планується зробити можна продовжувати до безкінечності. Наразі ж хочемо привітати, тернополян з святом та насамперед зичимо здобути вміння помічати позитивні зміни, що відбуваються у рідному місті. А ще – від усієї душі бажаємо міцного здоров’я, щастя, добра, достатку, миру наполегливості і перемог у вирішенні життєво важливих проблем нашого міста і подальших успіхів у всіх справах і починаннях в ім’я процвітання незалежної України!
Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР